Algemeen
Agenda
Actueel
Ouder Nieuws
Monumenten
Lisse Toen
Historie
Publicaties
Buurten
Activiteiten
Lokale bladen
Geschriften
Raaphorst

Sponsors
Links

OP EEN KLEIN STATIONNETJE

Het Station van Lisse is niet het enige N.S.-station dat een andere bestemming heeft gekregen. In de omgeving zijn er nog drie, waarin geen kaartjes meer worden verkocht, waar geen reizigers met bagage op een trein staan te wachten en waar geen treinen meer stoppen. Maar op elk van die vier stations is het nog steeds druk!

Tekst: Peter de Latris in 'Ons Bloemendaal'
Foto's: Stichting Ons Bloemendaal
Oude foto's uit 'Bloemendaal voor de lens' 1998

Bloemendaal was één van de eerste gemeenten met aansluitingen op het spoorwegnet, hetgeen gunstig was voor het forensenverkeer. Aanvankelijk waren er enkele eenvoudige halteplaatsen, maar al na korte tijd bouwde men heuse stations. Dat deze gebouwen sterk op elkaar lijken, berust niet op toeval. Ze zijn alle ontworpen door D.A.N. Margadant, indertijd als architect in vaste dienst bij de spoorwegmaatschappij.

Station Vogelenzang
Station Vogelenzang, aan de lijn naar Den Haag, is vanaf 1881 tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest. Na een recent voltooide restauratie zette Schouwspel hier haar vestiging met open haarden en woonartikelen voort. In de in ere herstelde uitbouw aan de noordzijde treft men 'De Wachtkamer'. Hier bieden Alexandra Lindeman en Julie Hannema niet alleen een mogelijkheid om te lunchen, maar men kan er ook leren zelf taarten te bakken.

Station Overveen
Station Overveen, aan de lijn Haarlem-Zandvoort, dateert uit 1883. Tot 1906 was hier ook een postkantoor ondergebracht. Sedert koninginnedag 1977 beheert de familie Klein hier `Klein Centraal', een lunchroom tevens vertrekpunt voor vele wandelaars. Voorts treft men in de aanbouw een tandartsenpraktijk aan.

Station Bloemendaal
In Station Bloemendaal, op de spoorlijn Haarlem-Beverwijk in 1901 geopend, is Distrio gehuisvest, een verdeelcentrum voor reclamemateriaal en ander drukwerk. Het middendeel van dit voormalig station biedt onderdak aan een centrum voor jeugdhulpverlening.

Station Lisse, langs de spoorlijn Haarlem-Leiden-Den Haag, dateert van 1905. De MIP-rapportage rept van 'een karakteristiek gebouw voor de N.S.-architectuur uit deze periode en de zeer originele staat'. De Stichting Behoud Oude Panden, een initiatief van uw Vereniging Oud Lisse, voorkwam dat het gebouw in 1991 gesloopt zou worden. Het huisvest nu al weer bijna vijftien jaar De Verloren Koffer, een succesvol buffetrestaurant.Copyright © 2007 Vereniging Oud Lisse
laatst gewijzigd 10 januari 2007