Algemeen
Agenda
Actueel
Ouder Nieuws
Monumenten
Lisse Toen
Historie
Publicaties
Buurten
Activiteiten
Lokale bladen
Geschriften
Raaphorst

Sponsors
Links

"Welbedrogen", een drama in vier lettergrepen

Foto en tekst: door Arie in 't Veld


Menige bollenschuur in Lisse en omgeving draagt een naam. Bijvoorbeeld de naam van de eigenaar van het bedrijf.. Maar niet zelden wordt ook in prachtige letters een naam aangebracht met een bepaalde achtergrond. Zoals bijvoorbeeld Nooitgedacht. Namen die naar buiten niet veel om het lijf hebben.
De nieuwsgierigheid wordt natuurlijk wel enorm geprikkeld als op zo'n schuur plots in levensgrote letters de naam Welbedrogen verschijnt!
En dat was aan het begin van de eeuw het geval bij de bloembollenschuur op de hoek Heereweg/Oranjelaan, waarin thans LinkerLisse is gevestigd.
Schuur, huis en gronden werden begin 1900 voor ruim 54.000 gulden gekocht door de toen 33-jarige Jan Nieuwenhuis Dzn. Het nieuw verworven bezit kon echter niet in gebruik worden genomen, omdat ene Rutgerd van Zanten het pand had betrokken. De man was niet te bewegen te vertrekken, hij wist van geen wijken en de zaak kwam voor de rechter.
De bewoner bleek een contract te hebben dat al in 1898 van kracht was. Voor de rechter werd aangetoond dat de registratie had plaatsgevonden vóór de verkoop aan de eiser! Die nam met afgrijzen kennis van de uitspraak dat zijn eis ongegrond werd verklaard.
De pacht werd afgekocht met geld van de vader van de nieuwe eigenaar. Die evenwel als voorwaarde stelde dat hij de naam voor het pand mocht bedenken. Dat werd toegestaan.
Als gevolg daarvan prijkte tientallen jaren de naam Welbedrogen op dit pand, ten teken dat men wellicht het gelijk aan de zijde had, maar ondanks dat wel bedrogen was!
loopbruggetje
* Deze foto werd gemaakt op 1 mei 1922. Op de achterzijde staat vermeld: Een paar bedden hyacinthen voor een kwakel (loopbruggetje) naar poldergrond waarop tulpen, ten dele in bloei bij Nieuwenhuis "Welbedrogen" Lisse.Copyright © 2005 Vereniging Oud Lisse
laatst gewijzigd 3 augustus 2005