Bestel het boek ‘De Lisserpoelpolder 1624-2024’

VOORINTEKENING: DE LISSERPOELPOLDER 1624-2024. 400 jaar Geschiedenis en Verandering.

Ontdek het fascinerende verhaal van de Lisserpoelpolder, een van de oudste droogmakerijen van Nederland.

Vierhonderd jaar geleden werd een veenplas omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In 1624 was de Tachtigjarige Oorlog nog gaande en de herinnering aan het Beleg van Haarlem en van Leiden lag nog vers in het geheugen. De bevolking van de steden groeide snel, de vraag naar landbouwproducten steeg en daardoor ook de vraag naar landbouwgrond. Het waren vooral Leidse investeerders die de droogmaking begonnen. De opbrengsten vielen echter tegen.

De droogmaking begon met de aanleg van een ringdijk en een ringsloot. Vervolgens maalden twee schepradmolens het water weg. Deze werden al voor 1645 omgebouwd tot innovatieve vijzelmolens. De grote Poelmolen, die in 1676 werd gebouwd na een dijkdoorbraak, was ook uitgerust met een vijzel. De ringdijk beschermde de polder eeuwenlang, maar bezweek ook vijf keer. Het land kwam onder water te staan en werd telkens weer drooggemalen.

De drooggelegde polder werd een uitgestrekt weidegebied met veeteelt en zuivelproductie. Dit bleef bijna drieënhalve eeuw ongewijzigd totdat in de jaren zestig van de twintigste eeuw de eerste huizen werden gebouwd. In slechts enkele decennia verrezen er zo’n 3.200 woningen, waar nu ongeveer 7.500 mensen wonen.

Door de woningbouw veranderde de polder sterk van karakter. Desondanks bleef een deel van de Poelpolder agrarisch, beheerd door boerenfamilies met lange tradities. De geschiedenis van de Poelpolder is nog steeds zichtbaar in het landschap, met historische sporen zoals de Ringdijk en de Ringsloot.

AUTEURS:           Jos van Bourgondiën, Leo van der Geer, Aad van der Geest, Ria Grimbergen, Peter Horsman, Cor Langeveld, Henk Schaap
REDACTIE:          Ria Grimbergen, Henk Schaap, Peter Vink, Jan van der Voet

Uitgave van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”
© 2024 Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”

Nederlands | Genaaid in harde omslag | ISBN 978909038679 | september 2024 | 250 pagina’s en 150 afbeeldingen

Voorintekenprijs boek EUR 20. Levering boek in september 2024.
Na 31 juli 2024 bedraagt de prijs van het boek EUR 25.

Verzendkosten: Bollenstreek gratis, daarbuiten in Nederland EUR 4,50 (1 boek) of EUR 6,75 (meer dan 1 boek). Onder Bollenstreek wordt verstaan: Lisse (inclusief Lisserbroek), Sassenheim, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom.

 • Contactpersoon
 • Contactgegevens
 • Bestellen
 • Prijs: € 20,00
  Onder Bollenstreek wordt verstaan: Lisse (incl Lissebroek), Sassenheim, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom.
 • € 0,00
 • Discover
  Ondersteunde creditcards: Discover
   
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.