Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar op 15 februari 2022: ‘Sporen van Six in het landschap’

februari 15 @ 20:00 - 21:15

- Gratis


Het bestuur van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” nodigt leden en belangstellenden uit voor een digitale lezing op dinsdag 15 februari 2022 vanaf 20:00 uur.

Henk Schaap
over
Sporen van Six in het landschap

De Nederlands familie Six behoorde eeuwenlang tot de elite van de maatschappij. Over de verschillende generaties Jan Six is veel geschreven. Over de drie generaties Pieter Six was weinig bekend. Wie waren zij en welke sporen hebben zij achtergelaten in Lisse? Ze maakten deel uit van de vroedschap van Amsterdam, werden advocaat, burgemeester en bewindhebber van de VOC. Drie generaties Pieter Six hadden vanaf 1640 een hofstede met landerijen in Lisse. Dat verrijkten zij in 1662 met de aankoop van het Keukenduin. Ze groeven het duin af. Het zand werd met duizenden schepen afgevoerd door de zandsloot. De band van de familie Six met het dorp werd steeds hechter. Pieter Six III liet in zijn testament een legaat na aan de Diaconie van Lisse om er een hofje mee te stichten. Pieter overleed in 1755, Geertruida van der Lijn zijn echtgenote overleed in 1763, zonder nakomelingen. Het einde van een tijdperk.

Tijdens dit webinar zal Henk Schaap een overzicht geven van de familie Six en hun bezittingen in Lisse, hoe het landschap in de omgeving van de buitenplaats aan de Achterweg vanaf de middeleeuwen is ontwikkeld, en welke sporen terug te vinden zijn van activiteiten en bezittingen van de familie Six.

Na zijn studie Werktuigbouwkunde heeft Henk Schaap gewerkt in de scheepsbouw en informatisering. In de Vereniging Oud Lisse is hij lid van het bestuur en coördineert het aandachtsveld Genealogie en Historie. Hij heeft initiatief genomen tot de ontwikkeling van LisseTijdReis en heeft bijgedragen aan het onderzoek en de publicatie ‘Sporen van Six in Lisse’ .

Dit webinar is te volgen via smartphone, tablet of gewoon de computer. U dient zich wel aan te melden via het formulier hier boven. U ontvangt daarna per e-mail een link waarmee u de lezing kunt volgen.

Gegevens

Datum:
februari 15
Tijd:
20:00 - 21:15
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Gegevens

Datum:
februari 15
Tijd:
20:00 - 21:15
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse