Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar op 19 oktober 2021: “De geschiedenis van het hoogheemraadschap van Rijnland”

19 oktober 2021 @ 20:00


Het bestuur van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” nodigt leden en belangstellenden uit voor een digitale lezing op dinsdag 19 oktober 2021 vanaf 20:00 uur.

Janneke Groen
over
De geschiedenis van het hoogheemraadschap van Rijnland

Op 11 oktober 1255 vaardigde graaf Willem II van Holland een oorkonde uit, waarin hij verklaarde dat er geen werkzaamheden verricht zouden worden bij de Spaarndam, de Zijdwinde, de Spaarndammerdijk en de Zwammerdam, zonder toestemming van de heemraden van Spaarndam. Hoewel het niet om een officiële stichtingsakte gaat, wordt dit jaar toch aangehouden als het beginpunt van het hoogheemraadschap van Rijnland. Al meer dan 750 jaar maakt Rijnland de dienst uit qua waterveiligheid in de regio van Wassenaar tot Amsterdam en van Velsen tot Gouda. In de jaren 1970 kwam daar de taak voor het handhaven van de waterkwaliteit bij. Niet voor niets bestaat het takenpakket van het waterschap uit het houden van ‘droge voeten en schoon water.’

Tijdens dit webinar zal Janneke Groen ingaan op de uitgebreide geschiedenis van Rijnland. Hoe het hoogheemraadschap tot stand kwam, welke taken het kreeg en zich toe-eigende en hoe de organisatie zich in de loop van de tijd heeft veranderd.

Janneke Groen is afgestudeerd als diplomatiek historicus en werkt sinds kort als archivist bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Op het moment houdt zij zich voornamelijk bezig met het beschrijven van de Rijnlandse kaartencollectie en het doen van geschiedkundig onderzoek in de archieven.

Dit webinar is te volgen via smartphone, tablet of gewoon de computer. U dient zich wel aan te melden via:  oudlisse.nl/evenement/ ; klik op ‘Webinar 19 oktober 2021’ en schrijf in. U ontvangt daarna per e-mail een link waarmee u de lezing kunt volgen.

Mocht 19 oktober voor u niet uitkomen, schrijf u toch in want een opname van het webinar blijft nog een maand beschikbaar.

Gegevens

Datum:
19 oktober 2021
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

Online

Gegevens

Datum:
19 oktober 2021
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

Online
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse