Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing op 20 februari 2024 met Jan Broekhuizen: ‘De geschiedenis van de binnenvaart in Midden-Holland’

februari 20 @ 20:00 - 21:30

UITVERKOCHT

Lezing op 20 februari 2024 met Jan Broekhuizen: ‘De geschiedenis van de binnenvaart in Midden-Holland’ (13de t/m 18de eeuw).

In de 13e eeuw begint Holland aan de grote handel deel te krijgen. Met het doortrekken van de Gouwe naar de Oude Rijn ontstaat een scheepvaartroute van zuid naar noord, van Dordrecht naar Amsterdam. Het is een veilig alternatief voor de route over zee en past goed in het systeem van verplichte vaarroutes en tolheffing. Steden langs de route, met name Gouda, Haarlem en Dordrecht, hebben er profijt van. Er zijn strijdige belangen: de wens van een snelle doorvaart tegenover het verkrijgen van inkomsten door vertraging van passerende schepen. Het is de kiem van conflicten. Steeds vaker wordt de verplichte route ontweken door alternatieve vaarwegen en doorgangen te gebruiken. Pas na de omwenteling van 1795 worden privileges afgeschaft. Dan weet de overheid het algemeen belang op te leggen.

Opgegroeid in Amsterdam, raakte Jan Broekhuizen geboeid door stedenschoon en historie, in ’t bijzonder die van de hoofdstad. Geen wonder dat de onderwijsman zich na zijn pensionering aansloot bij “Mee-in-Mokum”, de stadsgidsen van de vrijwilligersorganisatie het Gilde te Amsterdam. Van het één kwam het ander en inmiddels heeft Broekhuizen een repertoire van zo’n twintig presentaties ontwikkeld over Hollandse steden, landschappen en gerelateerde historische onderwerpen. Met enthousiasme presenteert Jan deze powerpoint-lezingen aan groepen. Daarnaast beleeft Jan Broekhuizen veel plezier aan hobbies als wandelen, fietsen, reizen, teamsport, muziek en (koor)zang.

De deuren van De Vergulde Zwaan (1e Havendwarsstraat 4, Lisse) openen om 19:30 uur. Vooraf inschrijven is vereist. Reserveer uw plek via het formulier hieronder.

Niet leden betalen € 3,00 entree. Nadere informatie per e-mail: info@oudlisse.nl
=====================================

TOT ONZE SPIJT MOETEN WE MELDEN DAT DE ZAAL VOLGEBOEKT IS
INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK

Gegevens

Datum:
februari 20
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
februari 20
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse