Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing op 4 oktober 2022: ‘Het schrift van onze voorouders’

4 oktober 2022 @ 20:00 - 21:30

De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert een lezing door Peter Horsman over ‘het schrift van onze voorouders’. De lezing vindt plaats op dinsdag 4 oktober 2022 vanaf 20:00 uur in ’t Huys Dever. 

Wie zelf onderzoek doet in archieven loopt al snel tegen problemen op met het lezen van hand geschreven teksten. Teksten geschreven na circa 1700 leveren na enige gewenning van handschrift en taalgebruik geen onoverkomelijke problemen op, maar oudere teksten geven zich niet zo maar gewonnen. Soms geven archiefdiensten nog cursussen, maar er is meer nodig, bijvoorbeeld een goed handboek. Na jarenlang uitverkocht te zijn geweest, heeft uitgeverij Verloren in Hilversum opnieuw het boek Schriftspiegel uitgebracht, in een herziene editie. Auteurs zijn Peter Sigmund en Peter Horsman. Het boek bevat 134 teksten van de dertiende tot de achttiende eeuw, afgedrukt in kleur, met transcripties. Een uitvoerige inleiding geeft uitleg over lettervormen, afkortingen, betekenissen van termen en instructies hoe het boek te gebruiken.

Een van de auteurs, Peter Horsman, is gewaardeerd lid van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”. Hij geeft een presentatie van het boek, waarbij hij ter illustratie verschillende documenten uit het oud-archief van Lisse en andere voor de geschiedenis van Lisse belangrijke archieven zal gebruiken. Uiteraard is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Peter Horsman was achtereenvolgens verbonden aan het gemeentearchief Dordrecht, de Rijksarchiefdienst, de Archiefschool en de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde Nederlandse paleografie en archiefwetenschappen.

 

Plaats: ’t Huys Dever, Heereweg 349A, Lisse. De zaal is open vanaf 19:30 uur. Het programma start om 20:00 uur. Toegang voor leden van Oud Lisse en Vrienden van Dever is gratis; toegang voor niet-leden is EUR 3. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is aanmelden verplicht via info@oudlisse.nl of via het formulier hieronder.

=============

Schrijf u in

Met dit formulier kunt u zich inschrijven voor een lezing of evenement

"*" geeft vereiste velden aan

Kies hierboven de lezing of het evenement waarvoor u zich wilt inschrijven
Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Gegevens

Datum:
4 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

’t Huys Dever
Heereweg 349A
Lisse, Zuid-Holland Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
4 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

’t Huys Dever
Heereweg 349A
Lisse, Zuid-Holland Nederland
+ Google Maps
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse