- Dit evenement is voorbij.
Het was niet voor iedereen feest! Twee onderzoekers belichten de schaduwkant van de bevrijding
1 mei 2020 @ 07:00 - 10 mei 2020 @ 16:00
persbericht 28 april 2020 van Erfgoed Leiden
De bevrijding wordt normaal gesproken geassocieerd met feestvierende mensen en vooral met opluchting en blijdschap. Maar het was niet voor iedereen feest! Erfgoed Leiden en Omstreken heeft twee onderzoekers gevraagd om de keerzijde van de bevrijding te belichten. Geschiedenis, waar nog steeds een taboe op rust.
Ruurd Kok onderzocht de verhoudingen met de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest. En Koen Marijt de behandeling van de ‘moffenmeiden’ in Noordwijk. De presentaties nu al te zien op www.erfgoedleiden.nl. Tijdens de TV uitzending op 7 mei bij Bollenstreek Omroep kunt u vragen stellen over deze verborgen geschiedenis.
Verborgen geschiedenis roept vragen op
De onderzoekers belichten een onderdeel van de geschiedenis waar nog steeds een taboe op rust: over de geschiedenis van het kaalscheren van vrouwen en over de verhoudingen met de Canadese bevrijders. Deze verhalen zijn gebaseerd op onderzoek in de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken.
De presentaties van deze verborgen geschiedenis zijn nu al te zien op de website www.erfgoedleiden.nl. . Heeft u vragen naar aanleiding van deze presentaties of wilt u meer vertellen over uw eigen ervaringen? Stuur een mail naar educatie@erfgoedleiden.nl vóór 5 mei 2020. Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen tijdens de uitzending op donderdag 7 mei. U kunt tussen 19.30 -20.00 uur bellen naar Bollenstreek Omroep 071-3614858.
Datum: donderdag 7 mei 2020
Uitzending: Bollenstreek Omroep van 19.30 uur tot 20.30 uur
Over de sprekers:
Ruurd Kok studeerde prehistorie en archeologie in Leiden. Hij heeft zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2019 is hij werkzaam als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool in Deventer. Daarnaast schrijft hij als freelance-journalist en werkt hij aan een publicatie over oorlogsmonumenten en herdenkingscultuur in Nederland. Eind april verschijnt zijn boek ‘Bang voor mooi weer’ over oorlogssporen in en om Leiden.
Koen Marijt studeerde geschiedenis en werkt bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Daarnaast heeft hij zijn eigen bedrijf: Koen van Toen. Hij geeft historische lezingen, verzorgt stadswandelingen in Leiden en dorpswandelingen in Noordwijk, verricht historisch onderzoek én gaat als gids mee naar de slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.