Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing op 19 april 2022: ‘Rijnland in de donkere eeuwen’

april 19 @ 20:00 - 22:00

Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor een lezing op dinsdag 19 april 2022 vanaf 20:00 uur.

Freek Lugt
over
‘Rijnland in de donkere eeuwen’

Zonder archeologie geen geschiedschrijving

Voor de moderne geschiedenis zouden we het nog wel kunnen doen zonder archeologie. Hoewel? Als we kijken naar de Tweede Wereldoorlog, voor sommigen van ons nog vers in het geheugen, zien we dat er nu al archeologen onderzoek doen in de Duitse concentratiekampen. ‘Oorlogsarcheologie’ is een recente loot aan de archeologiestam, ook in Nederland: wat is er in 1940 precies gebeurd op de Grebbeberg? Hoe zat het eigenlijk met de Duitse bunkers in onze duinen?

Komen we in prehistorische tijden, dan is zelfs de complete geschiedschrijving van de menselijke ontwikkeling afhankelijk van de resultaten van archeologisch onderzoek. Er werd toen immers niets zwart op wit gezet. En voor de periode tussen toen en nu geldt: hoe langer geleden, hoe meer afhankelijk van de archeologie. Enkele voorbeelden in Rijnland:

  • In Noord-Afrika is het graf gevonden van een Cananefaatse cavalerist. Zonder deze vondst hadden we helemaal niet geweten dat er in de Romeinse tijd Zuid-Hollanders in het verre Noord-Afrika waren gelegerd
  • Door de vondst van ringwalburgen kennen we nu het werkelijke verhaal van het ontstaan van het Hollandse gravenhuis
  • Eind vorig jaar is in Valkenburg een hele legioenslegerplaats opgegraven waar 9.000 à 10.000 soldaten waren gelegerd, klaar voor de invasie van Engeland. Vóór de opgraving wisten we hier weinig tot niets van.

De voorbeelden komen uit het laatste boek van de schrijver, Rijnland in de donkere eeuwen, van de komst van de Kelten tot het ontstaan van het gravenhuis.

De lezing van Freek Lugt zal gaan over zijn laatst uitgekomen boek.

Na zijn werkzame loopbaan, is Freek Lugt geschiedenis interessant gaan vinden en heeft zich aangesloten bij Stichting Oud Poelgeest en C-H vereniging Oud Oegstgeest. Van hieruit is hij zich gaan toeleggen op het onderzoeken van de geschiedenis rondom Leiden en Oegstgeest en heeft daarover verschillende boeken geschreven. Het laatste boek wat is uitgekomen, “Rijnland in de donkere eeuwen” heeft voorgangers als “Het ontstaan van Leiden“ en “Het sissen van de schaduw“ ( geschiedenis uit Oegstgeest).

De lezing is deze keer weer fysiek te beluisteren in de Vergulde Zwaan, 1e Havendwarsstraat 4 in Lisse. Als u wilt komen dient u zich aan te melden via onze e-mail info@oudlisse.nl. De lezing begint om 20.00 uur.

 

Gegevens

Datum:
april 19
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
april 19
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse