Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing op 16 mei 2023 door Menko Wiersema

mei 16 @ 20:00 - 21:30

Lezing bij Vereniging Oud Lisse over
‘De Tuin van Holland’

Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor de lezing “De Tuin van Holland” op dinsdag 16 mei 2023, met als spreker Menko Wiersema.

In de tijd vóór de stamppot was de Hollandse keuken veelzijdig en verfijnd. Artsen en wetenschappers begonnen in de 17e eeuw het belang van gezond eten te beseffen. Daardoor kregen groenten en fruit een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwamen in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. De Hortus Botanicus en de landgoederen rond Leiden waren het centrum van mondiale vernieuwing. Clusius nam vanuit België de kennis van nieuwe fijne groenten mee en plantte deze letterlijk in de Hortus Botanicus van Leiden. Boerhaave werd de eerste huisarts van Europa en legde de relatie tussen eten en gezondheid.

Een aantal landgoederen in de Bollenstreek kregen tuinen van wereldfaam. De eerste commerciële aardappel en bloemkool komen uit Rijnsburg. Op Leeuwenhorst werd de eerste ananas gekweekt en gegeten. Lisse en  Hillegom werden bekend door klein fruit en Baars. Leidse wetenschappers kwamen met nieuwe theorieën over voedsel. Fermenteren en het eten van lichte en gezonde maaltijden kwamen in de mode. De ‘middenkeuken’, als tegenhanger van de rijke bacchanalen van de adel en voor een breed publiek toegankelijk, ontstond rond Leiden en wordt door Amerikaanse wetenschappers zelfs als de start van de moderne Franse keuken gezien!

De lezing wordt verzorgd door Menko Wiersema. Hij spreekt over de keuken in de Gouden Eeuw en de plek van de Bollenstreek binnen deze (mondiale!) vernieuwing. Tevens zal de Tuin van Holland worden toegelicht, waar Nederland aan de top stond van de culinaire elite en vernieuwing in Europa.

Menko Wiersema is voorzitter van het Milieu Overleg Duin- en Bollenstreek (MODB). Hij is werkzaam geweest bij de provincie Zuid-Holland, was initiatiefnemer van de Groene Cirkels en heeft 8 jaar in het bestuur gezeten van Holland Rijnland.

 

De lezing wordt gehouden in de Vergulde Zwaan, 1e Havendwarsstraat 4 Lisse.

De zaal gaat open om 19.30 en de lezing begint om 20.00 uur.

Niet leden betalen € 3,00 entree.

Gegevens

Datum:
mei 16
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
mei 16
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Locatie

De Vergulde Zwaan
1e Havendwarsstraat 4
Lisse, Nederland
+ Google Maps
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse