Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar op 7 juni 2022: ‘Rijnland in de Donkere Eeuwen’

7 juni 2022 @ 20:00 - 21:30

Grafsteen van Zuid-Hollandse Romeinse cavalerist gevonden in Noord-Afrika


De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert op veler verzoek een digitale uitzending van de lezing door Freek Lugt over “Rijnland in de donkere eeuwen” op dinsdag 7 juni 2022 vanaf 20:00 uur.

 

Zonder archeologie geen geschiedschrijving

Komen we in prehistorische tijden, dan is de complete geschiedschrijving van de menselijke ontwikkeling afhankelijk van de resultaten van archeologisch onderzoek. Er werd toen immers niets zwart op wit gezet. En voor de periode tussen toen en nu geldt: hoe langer geleden, hoe meer afhankelijk van de archeologie. Enkele voorbeelden in Rijnland:

  • In Noord-Afrika is het graf gevonden van een Cananefaatse cavalerist. Zonder deze vondst hadden we helemaal niet geweten dat er in de Romeinse tijd Zuid-Hollanders in het verre Noord-Afrika waren gelegerd
  • Door de vondst van ringwalburgen kennen we nu het werkelijke verhaal van het ontstaan van het Hollandse gravenhuis
  • Eind vorig jaar is in Valkenburg een hele legioenslegerplaats opgegraven waar 9.000 à 10.000 soldaten waren gelegerd, klaar voor de invasie van Engeland. Vóór de opgraving wisten we hier weinig tot niets van.

De voorbeelden komen uit het laatste boek van de schrijver, Rijnland in de donkere eeuwen, van de komst van de Kelten tot het ontstaan van het gravenhuis.

Na zijn werkzame loopbaan heeft Freek Lugt zich aangesloten bij Stichting Oud Poelgeest en C-H vereniging Oud Oegstgeest. Van hieruit is hij zich gaan toeleggen op het onderzoeken van de geschiedenis rondom Leiden en Oegstgeest en heeft daarover verschillende boeken geschreven. Het laatste boek wat is uitgekomen, “Rijnland in de donkere eeuwen” heeft voorgangers als “Het ontstaan van Leiden“ en “Het sissen van de schaduw“ ( geschiedenis uit Oegstgeest).

 Dit webinar is een opname van een eerdere lezing. Het webinar is te volgen via smartphone, tablet of gewoon de computer. U dient zich wel aan te melden via het formulier hierboven. U ontvangt daarna per e-mail een link waarmee u de lezing kunt volgen.

Gegevens

Datum:
7 juni 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Online

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl

Gegevens

Datum:
7 juni 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Online

Organisator

Secretariaat
E-mail:
info@oudlisse.nl
© Copyright - Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse