Tulpenstraat 35 – Salemkerk

Tulpenstraat 35 – Salemkerk
De Salemkerk is het kerkgebouw van de leden van de Gereformeerde gemeente.
Over de ontstaansgeschiedenis: midden 19e eeuw gaan enkele kerkleden over van de hervormde kerk Lisse naar de Kruisgemeente in Noordwijk . In 1865 krijgt men een eerste kerkje aan de Kanaalstraat. Voor de gereformeerde gemeente behorend bij de “Gereformeerde Kerken onder het kruis”. In 1887 volgt de nieuwe kerk en pastorie, locatie: huidige C&A.
Het huidige kerkgebouw, naar een ontwerp van architect A.F. Fresen uit Wageningen, werd ontworpen in 1935. In 1936 volgde de eerste dienst in de nieuwe kerk aan de Tulpenstraat.
In 1969? 1980werd het verenigingsgebouw bij de kerk gebouwd.
In 2000 volgde een ingrijpende verbouwing waardoor er ca.140 extra zitplaatsen werden gerealiseerd.

De Salemkerk is een zaalkerk op kruisvormige plattegrond, hoofdvolume afgedekt met elkaar kruisende zadeldaken met op de top een bescheiden torentje met spits. Het torentje is bedekt met leien en getooid met een haantje.
De vier topgevels hebben in de topgevels smalle hoge vensters met glas-in-lood. Aan het einde van de middenbeuk is aan weerszijden en parallel aan de dwarsbeuken in eenzelfde stijl een kosterij en een verenigingsgebouw gesitueerd. De gevels zijn opgetrokken in rood-grauwe baksteen in kettingverband.

De Salemkerk is met zijn sobere, ingetogen vorm een mooi voorbeeld van de traditionele Gereformeerde kerkbouw.

De Salemkerk

Een ansichtkaart van de Salemkerk

Voor DSL beschrijving klik hier: Tulpenstraat_35