BEELDVERHAAL

De beeldbank van de Vereniging Oud Lisse bevat inmiddels ruim drieduizend foto’s. Vanwege het honderdjarig bestaan van de Hobaho hebben we de laatste tijd extra aandacht besteed aan het verzamelen van foto’s over dit bedrijf. Dat is goed gelukt en met een “beeldverhaal” hebben we de geschiedenis van de Hobaho letterlijk in beeld gebracht. Het nieuwe beeldverhaal staat op de website van VOL.

door Jan van der Voet

Jaargang 20 nummer 2, 2021

In het vorige nummer van het VOL Nieuwsblad is in tekst uitgebreid aandacht besteed aan het jubileum. Met het beeldverhaal proberen wij de geschiedenis van de Hobaho ook in foto’s te vangen. Het bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld cn de ontwikkeling van Lisse. Denkt u aan de locatie: het bedrijf was eerst gevestigd aan de rand van het dorp, maar langzamerhand werd dat het centrum. En nu heeft het weer de rand opgezocht. In de loop van de honderd jaar hebben heel veel mensen met het bedrijf te maken gehad, vooral werknemers en zakelijke contacten. De bemiddeling bij de aan- en verkoop van bloembollen is van karakter veranderd: de traditionele veiling, met alle ruimte die daarvoor nodig was, bestaat niet meer. Het bedrijf heeft samen met de andere veiling (nu CNB) een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de bloembollensector. En veel mensen kennen de Hobahohallen ook van allerlei evenementen die daar hebben plaatsgevonden.

BEELDVERHAAL
De Haven in ca. 1955 met auto’s die nu museumwaardig zouden zijn Rechts de Hobaho en café-restaurant De Beurs.
door Jan van der Voet Van corsofestivals tot oldtimershows en van detailhandelsbeurzen tot verkeersles voor kinderen van de lagere school. Van veel van die aspecten hebben we interessante foto’s, maar er moeten er nog veel meer zijn. De beeldbank bevat veel oude foto’s die het verhaal van Lisse vertellen, vooral dat van na 1900. Door de foto’s digitaal op te slaan bewaren we ze voor volgende generaties en voorkomen we dat waardevolle foto’s verloren gaan. We hebben echter maar een fractie van de foto’s die ooit genomen zijn en daarom zijn we actief op zoek naar zulke foto’s. Dat doen we ook aan de hand van thema’s, in dit geval de geschiedenis van de honderdjarige Hobaho. De beeldbank is onderdeel van Lisse Tijd Reis en door alle leden te bekijken. Wanneer u inlogt op Lisse Tijd Reis en vervolgens klikt op “Tabellen” en tenslotte op “Foto”, kunt u alle foto’s doorzoeken. Het is onze ambitie om de beeldbank de centrale plek te laten worden om foto’s over de geschiedenis van Lisse te bewaren.
De beeldbank van de Vereniging Oud Lisse bevat inmiddels ruim drieduizend foto’s. Vanwege het honderdjarig bestaan van de Hobaho hebben we de laatste tijd extra aandacht besteed aan het verzamelen van foto’s over dit bedrijf. Dat is goed gelukt en met een “beeldverhaal” hebben we de geschiedenis van de Hobaho letterlijk in beeld gebracht. Het nieuwe beeldverhaal staat op de website van VOL en is door iedereen te bekijken:

F02835 – In 1950 is hal 2 van de Hobaho gereed gekomen. Later zal ook het perceel linksonder worden bebouwd.