Bewoners van de huisjes op Heereweg 127 tm 133

Er kwamen diverse reacties op een artikel in het vorige Nieuwsblad over de oude huisjes rond Heereweg 131. De namen van bewoners worden genoemd. Ook stond er een café met de naam ‘De blauwe druif’.

Redactie

NIEUWSBLAD 9 nummer 3, juli 2010

Onderstaande vraag werd in het vorige Nieuwsblad gesteld:

Heereweg 127 – 133

Deze huisjes stonden op de Heereweg, waar nu ongeveer Bloemenwinkel Grimme staat.
Weet iemand wie in deze huisjes woonden ??

Daar kwamen weer de nodige reacties op. Er kwamen 5 antwoorden binnen.

Reactie 1 van Cor Dol : Hij noemt: Teun de Vreede, gehuwd met J. de Belder, ze hadden 2 zonen, waarvan 1 is overleden. Opa de Belder woonde in. In welk huisje ze woonden is niet bekend.
Reactie 2 van Miep v. Hoven. Zij noemt Fam. Ippel, Fam. Teun Visser, Fam. Belder. In welke huisjes ze woonden is haar niet bekend.

Reactie 3 van Peter Slobbe : Hij noemt Dhr. Vrijburg, getrouwd met ? Beelen, vrachtwagenchauffeur bij H.B.G.. Ook zijn opa werkte bij H.B.G. Ze hadden 2 zonen en 1 dochter.1 zoon heet (te) Ton.

Dit pand was afgebroken op de foto uit het vorige nieuwsblad. coll. Ph. Van Hoven

Reactie 4 van Phlip v. Hoven : Aan het verzoek om informatie ( Nieuwsblad no.9/2 ) over de bewoners, kan ik gedeeltelijk voldoen. In 1931 ben ik n.l geboren op No. 127 en heb daar gewoond tot 1938. Met het plaatje in het blad van de Ver. Oud Lisse had ik wat moeite met het gat achter het hekje, want daarvan kon ik mij niets herinneren. Maar de oplossing had ik in huis n.l. een foto van het pand wat daar heeft gestaan. Cafè “De Blauwe Druif” van de Fam. Splinter of Splunter stond eind 1938 nog op de kale plek. No. 131. Maar terug naar de huisjes. Vanaf Hillegom werd het eerste huis (afwijkend van vorm van de andere woningen ) bewoond door de Wed. Kruijf, No. 121. Door een hekje kwam je bij de Fam. Jaap Spaargaren en Antje Spaargaren van Nieuwkoop, ouders van het Spaargarenkwartet. No. 123. Op No. 125 woonde Hendrik Por en Jannigje Por-van der Pol. Over dit gezin is meer te lezen in het boek : “Het vrome volk in U verheugd” van B.Hoogwerff, uitgegeven in 2007. Op No. 127 woonden mijn ouders, Johannis van Hoven en Immetje van Hoven-van der Horst. Zij woonden daar sinds 1929.

De afbraak. Coll. Ph. Van Hoven

Op No. 129, het laatste huis voor het café, woonde de Wed. Truitje Moerkerk (en)-van der Pol, een zuster van Jannigje Pol. Na het café stond, enigszins naar achteren, een klein huis, later bewoond door de Fam. van Winsen-Wassenaar, No. 133. Het volgende pand was van kleermaker Boot. Naast het pand No. 121 lag een pad dat uitkwam bij het weiland van de Firma Blokhuis. Waar de koeien graasden. Dat pad ligt er nu nog en komt uit bij de flats Nassaustaete. Voorbij het pad, richting Hillegom, woonde de Fam. van den Burg, bollenkwekers en stond er een bollenschuur en daarnaast het grote pand van de Fam. Blokhuis, later o.a. de pastorie van de Ned.Herv.Kerk. De huisjes waren recht langs de Heereweg maar liepen naar achteren wat schuin, zodat er geen rechte hoek in het huis was. Een woonkamer, een grote keuken, een losse trap naar dezolder met een klein dakraampje aan de voorzijde. In sommige huisjes zat nog een bedstede. Achter het  huis No. 123 stonden twee pompen, één voor drinkwater en één met minder lekker water. Schuurtjes met daarin uiteraard de POEPDOOS. Achter de schuurtjes was nog een klein tuintje waar later door Arie Verhoef en zijn vrouw Pietje een varken werd gehouden. No. 123. Wie er na 1938 gewoond hebben is me niet bekend, wel een Fam. Ippel, Fam. Dick de Kooker Wz. en Fam T. de Visser. Hopelijk geeft deze informatie meer licht op dat stukje Heereweg.
Reactie 5 van Dhr. Piet Meeuwissen. In het huisje wat apart staat woonde, begin jaren 1930, Fam. Wassenaar, de dochter Sientje had verkering met de Hr. van Winsen uit Warmond, en bezorgde voor de Fam. de Leidsche Courant hier in de buurt voor hun. Het open gedeelte stond Cafè “De Blauwe Druif” met als uitbater de Fam. Splinter.
De huisjes, 4 of 5 stuks, woonden in het laatste huis Mevr. de Kruif en middenin de Fam. Spaargaren. De overigen weet ik niet.