Driehuizenpark

De geschiedenis van het voormalig bollenbedrijf van Gebroeders Driehuizen wordt besproken. Omstreeks 1930 is de bollenschuur met kantoren aan de voorkant gebouwd. Architect was Leen Tol.

door: F.Treffers

NIEUWSBLAD Jaargang 8 nummer 1, januari 2009

Momenteel naderen de bouwplannen van het voormalige bollenbedrijf Driehuizen, wat is omgevormd in een plan van nieuwbouw en renovatie, zijn einde. Toen ca. 30 jaar geleden mijn vrouw en ik met onze drie kinderen in de naastliggende woning kwamen wonen was het bollenbedrijf er nog. Het werd geleid door de twee neven Driehuizen, Zij waren de zonen van de oprichters: de Gebroeders Driehuizen. Elke broer woonde in een villa, links en rechts van het bollenbedrijf. Deze villa’s hadden de namen “Rutsbo” en “Somalo”. De namen hadden betrekking op de echtgenotes.
Op een oude foto van ongeveer 1925 ziet men tussen de villa’s nog een boerderijachtige woning met daarnaast een hal. Omstreeks 1930 verdween dit en werd de huidige hal met kantoor aan de voorzijde gebouwd door architect Leen Tol, die ook de villa’s eerder had ontworpen.
Als je nu deze gebouwen nader bestudeert herken je de hand van “de meester”. Zo ziet men in de villa’s hetzelfde soort glas-in-lood op enkele plaatsen. Het kantoor van de bollenhal heeft een prachtig plafondraam van glas-in-lood.

De tweede eigenaar werd antiekhandelaar Chris van Damme, die al eerder in Lisse Zuid een bedrijf aan de Heereweg had. Hij woonde toen in villa “Riesenbeck”, op nr. 331. Daarachter lag het bedrijf. Deze villa is intussen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Zelf woonde hij met zijn vrouw de laatste jaren in het kantoor van de bollenhal. Deze hal stond vol met antiek. Zo was daar een speciale ruimte met antiek zilver. Een andere ruimte was gevuld met antiek porselein. Hij had antiekvaklui in dienst die beschadigd antiek konden restaureren. De hal diende als een soort museum. Achter de hal waren modernere hallen gevuld met nog te restaureren antiek. Hij heeft me verteld dat hij veel antiek kocht in Duitsland. Hij exporteerde ook veel naar Amerika. Een aantal jaren geleden is hij aan kanker overleden. Zijn zoon heeft het bedrijf niet voortgezet.
In het begin heb ik samen met een ontwikkelaar diverse plannen opgezet met als uitgangspunt de hal te beschermen. Uiteindelijk wisten wij Hillgate Properties te interesseren voor dit plan. Daartoe is een project tot stand gekomen waarbij de bollenhal is omgevormd tot zo’n 27 appartementen. Daarbij komen zo’n 58 woningen gebouwd in de dertiger jaren stijl. Aan de voorzijde blijft de sfeer van vroeger zo veel mogelijk in tact. De renovatie van de bollenhal was geen eenvoudige zaak. De berekeningen van de constructie waren er niet. Dit moest via een herberekening tot stand worden gebracht. Aan de bovenhal zijn alleen aan de zijgevels aanpassingen gedaan. De ramen zijn i.v.m. de lichttoelaatbaarheid vergroot. Ook zijn balkons aangebracht. Binnen zijn de overlopen rondom de vide verkleind.
Na het schoonmaken van de buitengevel is een fraai stuk metselwerk zichtbaar geworden. Binnen zijn er verschillende appartementen gemaakt.

Nieuwbouw twee-onder-eenkapwoningen met op de achtergrond Rutsbo met daarachter de Heereweg,. Rechts is het Van der Vlugtpark. Foto Hillgate Properties

De nieuwbouw bestaat uit twee losstaande kleinschalige appartementengebouwen waar in elk 12 woningen zijn ondergebracht.  Verder zijn er vier vrijstaande woningen gebrouwd aan de achterzijde die aan een waterplas zijn gelegen. Achter de bollenhal zijn 12 eengezinswoningen gebouwd. Aan de linker zijde liggen twee-onder-een-kapwoningen die deels aan een sloot liggen (zuidzijde). Het betreft hier 18 woningen van twee verschillende typen. De bereikbaarheid geschiedt door twee in- en uitritten. Op het terrein is tegen de waterplas een speeltuintje aangelegd. Kortom een prachtig project met de nodige uitstraling. Aan dit project is meegewerkt door Hildate Properties als ontwikkelaar, Jorissen Simonetti als architect bollenschuur, PBV Architecten voor de nieuwbouw, F.N.D. voor de constructies, Fa. Bakker voor de bouw. De verkoop is door Romeyn gedaan.