Groene eik verplaatst naar de tuinbouwschool


NIEUWSBLAD Jaargang 4 nummer 3, juli 2005

door Selma Smulders

Op vakkundige wijze is in Lisse een prachtige 85 jaar oude groene eik verplaatst. Van deze soort staan er nog maar een paar in Nederland. De gemeente Lisse moest deze boom, die sinds 1920 naast de voormalige Tuinbouwschool stond, verplaatsen omdat de grond bouwrijp moest worden gemaakt voor de nieuwsbouw van de CNB aan de Heereweg.

Het bedrijf Nederhorst uit Gouda, specialisten op het gebied van boomverplaatsing, is bijna twee dagen met de voorbereidingen bezig geweest. De 26 meter hoge groene eik moest ongeveer 30 meter naar de voorkant van de weg verplaatst worden. Met een grote kraan werd de boom, die al uitgegraven was, de lucht in gehe­sen. Vervolgens werd hij met een oplegger naar zijn nieuwe bestem­ming gereden. Daar was al een groot gat gegraven. Gelukkig net op tijd, want vanaf l mei kun je bomen eigenlijk niet meer verplaatsen, zo zei de projectleider van Nederhorst.

Voorzichtig wordt de groene eik in de takels genomen en vervolgens op een oplader verplaatst naar de voorkant van de voormalige Tuinbouwschool