Lezing Zandvliet

Op 17 november hield de heer Kees van der Leer een lezing voor de VOL over de vroegere buitenplaats Santvliet in Lisse en de relatie met het Zandvlietcollege in Den Haag.

door Kees van der Leer

NIEUWSBLAD 9 nummer 1 januari 2010

Op 17 november hield Drs. Kees van der Leer een zeer boeiende lezing voor de Vereniging Oud Lisse over de vroegere buitenplaats Santvliet in Lisse en de relatie met het Zandvlietcollege aan hetBezuidenhout in Den Haag. Kees die voor zijn pensioen conrector was van het Zandvlietcollege kwam bij het naspeuren van de archieven tot de verrassende ontdekking dat er een duidelijk verband was tussen deze twee Z(S)andvlieten. Hij illustreerde zijn verhaal met prachtige dia’s en liet zien dat de hofstad Santvliet in Lisse zoals afgebeeld in Rijnlands gezichten door Abraham Rademaker in 1732, een hoog adellijk landgoed was, bewoond door Mademoiselle Adriana Constantia Sohier de Vermandois , vrouwe van Warmenhuyzen. In Lisse werd zij de “Mammesel” genoemd. Na haar dood kwam het landgoed uiteindelijk rond 1760 in handen van Jacob Adriaan Baron du Tour, advocaat bij de Hof van Holland ,een nazaat van een Frans edelman. Deze baron verfraaide het landgoed Santvliet bijzonder met prachtige tuinen en een fraaie menagerie (een kleine dierentuin). Ook de bloemententoonstelling Keukenhof, ‘t Hoogje en boerderij Middelburg hoorden bij Santvliet. De vijvers en tuinen op Keukenhof werden door Baron du Tour aangelegd.
Na zijn overlijden verhuisde zijn weduwe Anna Catherina naar den Haag en kocht daar een buitentje aan de Bezuidenhoutseweg. Ze noemde het Klein Zandvliet wat de basis was van het huidige Zandvliet college. Hiermee was
de link gelegd met Zandvliet in Den Haag. U kunt het hele verhaal nalezen in zijn artikel hierover (86 pagina’s) in het
derde jaarboek van Keukenhof (2009). Het boek is te koop bij Uitgeverij Verloren en bij Grimbergen boekhandel in Lisse voor 19 Euro.

Santvliet, naar een tekening van Andries Schoemaker uit de 18e eeuw