Oproep razzia 7 maart 1945 van A. Cammenga
Anne Cammenga verzoekt informatie over een razzia op 7 maart 1945 en over zijn vader Jillert Cammenga, die bij die razzia is opgepakt.
Redactie
NIEUWSBLAD Jaargang 11 nummer 2, april 2012
an Anne Louis Cammenga kregen we een verzoek om informatie over de razzia op 7 maart 1945 in Lisse en over zijn vader. Jillert Cammenga. die bij de razzia is opgepakt. Hij schrijft o.a.: Graag wil ik u vriendelijk verzoeken om informatie over de razzia op 7 maart 1945 en over mijn vader, Jillert Cammenga, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij deze razzia is opgepakt. Nadat mijn vader bij deze razzia is opgepakt heeft hij eerst in de Ripperda-kazerne in Haarlem gezeten en is vervolgens via Amsterdam verder getransporteerd, waar hij in een kamp in Bocholt, Duitsland, als dwangarbeider opgesloten heeft gezeten.
Mijn vader Jillert Cammenga is op 2 maart 1926 geboren in Lisse en op 21 juli 2007 overleden in de hospice van verpleeghuis Het Zonnehuis in Doorn. Volgens de gegevens van de burgerlijke stand was de naam van mijn vader volledig: Jillert Cammenga. Tot enkele maanden voordat hij in dit verpleeghuis is opgenomen, waar mijn vader aan kanker is overleden, heeft mijn vader gewoond op: Brugakker 37-13, 3704 LS ZEIST
Mijn vader is opgepakt in zijn ouderlijk huis. Het adres van dit huis was Heerenweg 148a in Lisse. Postcodes bestonden er in die tijd uiteraard nog niet. Zijn vader, die eveneens Jillert Cammenga heette, had een garage. Het bedrijf (Heerenweg 148a) stond bekend als Garage Cammenga & Co. Ook wel als Automobielbedrijf Cammenga en Co. Zijn vennoot was de heer Buurman, die in 1938 uit trad en verhuisde naar een andere gemeente. Mijn vader heette Jillert Cammenga, roepnaam Jit. Zijn vader heette ook voluit Jillert Cammenga, zijn moeder heette Annie (Antje) Kuiper. Mijn vaders jongere broer, Hans Cammenga (mijn oom) heeft mij het volgende over deze razzia geschreven: Jit had een schuilplaats in een kantoor tussen de 2 garages in, achter een kachel, en daar zouden ze hem nooit hebben gevonden. Maar hij moest nodig naar het toilet. Hiervoor moest hij naar het woonhuis op hetzelfde erf. Hij was net naar het toilet geweest, toen er een razzia plaats vond. Twee moffen stonden ineens voor de deur en doorzochten het huis. Hij had zich verstopt in een klerenkast maar daar haalden zij hem uit. Hij is toen op transport gezet naar het kamp Bocholt in Duitsland. Hij is weggelopen en middels treinen, vrachtauto’s en veel loopwerk is hij aangekomen in Alphen aan de Rijn. Daar heeft onze vader hem met een auto opgehaald. Hij was uiteraard heel erg vermagerd en vel over been. Gelukkig is hij uiteindelijk weer aangesterkt en opgeknapt, maar het heeft al met al toch nog behoorlijk lang geduurd voordat hij weer over deze gebeurtenis heen is gekomen.
De oudere zus van mijn vader, Gré Cammenga heeft mij over deze razzia het volgende geschreven: “Aan het einde van de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt. Hij werd afgevoerd naar Duitsland en over de grens in een werkkamp bij Bocholt onder gebracht. Hij heeft daar verschrikkelijke dingen meegemaakt, moest onder andere lijken ruimen. Later is het hem gelukt om het werkkamp uit te lopen en kon hij met Duitse treinen naar Nederland komen waar hij uiteindelijk in Alphen aan de Rijn terecht kwam bij vrienden van onze ouders, uitgehongerd en vervuild. Zij zagen kans om ons per telefoon op de hoogte te brengen van zijn terugkomst. Na enkele dagen kreeg hij een fiets mee om door de Haarlemmermeer naar huis te gaan. Twee van zijn zussen gingen hem tegemoet. Uit de verte zagen wij hem, doodmoe en met gebogen hoofd naast zijn fiets lopen. We hadden nog een goede fiets en hebben hem daarop naar huis geduwd. Van een vrolijke jongeman die hij was was niets meer over, hij was gebroken.”
Heeft u informatie over deze razzia?
Heeft u de razzia zelf meegemaakt of weet u zich nog te herinneren wat uw ouders, familie, vrienden en buren u over deze razzia hebben verteld? Heeft u nog schriftelijke informatie over deze razzia”? Weet u nog dat mijn vader, Jillert Cammenga deze razzia heeft meegemaakt? Bent u misschien samen met mijn vader, Jillert Cammenga tijdens deze razzia opgepakt? Als u informatie heeft, wilt u dan s.v.p. contact met mij opnemen via de vermelde nummers? Nu mijn vader inmiddels al weer bijna vier jaar geleden is overleden, wil ik voor mijzelf meer feitelijke gegevens zien te achterhalen over deze belangrijke periode in zijn leven. Dank voor alle door u te nemen moeite.
Anne Louis Cammenga
Antonlaan 432
3701 VT ZEIST