Uitgave 5e Jaarboek Kasteel Keukenhof

In het 5e jaarboek staat  een verslag van een reis naar Japan in 1855, een artikel over waaiers en Amerikaanse meisjesboeken op kasteel Keukenhof.

Redactie

NIEUWSBLAD Jaargang 10 nummer 4, oktober 2011

In de serie jaarboeken Kasteel Keukenhof verscheen in augustus 2011 jaarboek V: “Dagboek van een reis naar Japan (l 855), waaiers en Amerikaanse meisjesboeken op kasteel Keukenhof’, onder redactie van G.J. Jaspers.e.a.

Dit vijfde jaarboek omvat een bijzonder interessant artikel over “Het reisdagboek van Johan Maurits graaf van Lynden in het archief van Kasteel Keukenhof’ door drs. Annechien Bertheux-Graatsma. Zij behandelt in dit omvangrijke (85 blz.) met 40 afbeeldingen gelardeerde artikel, het dagboek van de reis die deze graaf Van Lynden in 1855 gemaakt heeft via Engeland en Batavia naar Japan (Deshima). Dit handgeschreven dagboek is naast

andere documenten over deze reis in het archief van Keukenhof bewaard gebleven. Johan Maurits graaf van Lynden (overgrootvader van de laatste particuliere eigenaar van Keukenhof) was adjudant van koning Willem III. Zijn zoon Jan Carel Elias graaf van Lynden trouwde in 1861 met Cornelia Johanna van Pallandt, erfdochter van kasteel Keukenhof waarmee de Van Lyndens hun entree op Keukenhof maakten.

Johan Maurits graaf van Lynden maakte de diplomatieke reis naar Japan in opdracht van koning Willem III. Hij moest aan de shogun in Japan, naast de overhandiging van het radarship Soembing door kapitein-luitenant ter zee le klasse Gerhardus Fabius (in 1806 geboren in Lisse), als relatiegeschenk een levensgroot schilderij van koning Willem III overhandigen. Johan Maurits graaf van Lynden was zeer artistiek begaafd en maakte tijdens zijn reis vele schetsen en aquarellen. Van een aantal schetsen, die tijdens de heenreis naar Japan werden gemaakt, werd een groot centraal schilderij samengesteld bestaande uit 20 panelen, die naast de andere door Johan Maurits graaf van Lynden gemaakte aquarellen getoond en besproken worden in dit artikel. In het tweede artikel “Waaiers op kasteel Keukenhof’ beschrijft de  waaierdeskundige drs. Fransje Hovinga-van Eijsden de geschiedenis van waaiers en de herkomst van de elf historische waaiers die zich in het kasteel Keukenhof bevinden.

Het laatste artikel “The Lily Series in de bibliotheek van kasteel Keukenhof’ van drs. Loes Mooijman en Henk Duizer omvat een beschrijving van negen boeken uit de laatnegentiende-eeuwse reeks The Lily books die zich bevinden in de bibliotheek van Keukenhof. Deze educatieve boeken voor jonge dames van stand kreeg de jonge Aurelia Elisabeth gravin van Limburg Stirum eind negentiende eeuw cadeau van haar ouders. Zij trouwde met Jan Maurits Dideric graaf van Lynden en woonde tot 1924 op Wildlust. Daarna vestigden ze zich op Kasteel Keukenhof.

Dit jaarboek omvat 176 blz. en is gebonden en geïllustreerd. Uitgeverij Verloren. ISBN: 978-90-8704-238-7; Prijs: €17,-

Uitgave 5e Jaarboek Kasteel Keukenhof