Veenenburgbrug wordt gesloopt

De VOL heeft najaar 2020 een gesprek gehad met ambtenaren van de gemeente om karakteristieke historische elementen van de brug te bewaren voor sloop. Helaas zonder resultaat. De brug wordt geheel vervangen. De beschermingspalen worden teruggezet.

Nieuwflitsen

Nieuwsblad Jaargang 19 nummer 4, 2020

Deze brug ligt in de Loosterweg Noord bij de grens met Hillegom en is in 1928 gebouwd over het Veenenburg-Elsbroekkanaal voor het zandvervoer. Schepen tot ongeveer 120 ton konden de brug passeren. Naast de unieke jaagpaden aan beide kanten, heeft de brug ook een mooie, maar vervallen leuning met een bord met naam en datum. Op de uiteinden van de brugleuning stonden 4 beschermingspalen. Daar zijn er nog 3 van over. De brug is zeker het restaureren waard. De brug is vernoemd naar Landgoed Veenenburg, dat liep van de Heereweg tot de Trekvaart.
De buitenplaats werd in 1913 gesloopt. Door zandafgraving maakten duinen en landgoed plaats voor bloembollenbedrijven. Dit is goed te zien aan de hoge ligging van de Loosterwegen. Vóór het afzanden lagen deze wegen op de laagste delen van het duin. Kalkzandsteenfabriek ‘Arnoud’ begon in 1904 met het naar de fabriek vervoeren van duinzand uit de streek tussen Lisse en Hillegom voor de fabricage van kalkzandsteen. Later
moest men zand halen uit de duinen bij de Ruigenhoek, daarna uit het gebied van het Oosterduinsemeer (ook wel Comomeer). Het zand werd over het Steengrachtkanaal, de Leidsevaart en het Veenenburg-Elsbroekkanaal met kleine sleepbootjes naar de fabriek vervoerd in grote, aan elkaar gebonden sleepbakken. De Veenenburgbrug werd door het eigen fabriekspersoneel gemaakt met als voornaamste materiaal kalkzandsteen. De fabriek was eigenaar
en onderhoudsplichtig. Gemeente Lisse eiste wel een waarborgsom, voor het geval de fabriek het onderhoud zou verzaken. Dit systeem eindigde in 1980. De brug werd toen overgenomen door de gemeente. Het  onderhoud door gemeente Lisse was onvoldoende waardoor de brug nu in slechte staat is en moet worden vervangen. Ver. Oud Lisse heeft najaar 2020 een gesprek gehad met ambtenaren van de gemeente om karakteristieke historische elementen van de brug te bewaren voor sloop maar helaas zonder resultaat. De brug wordt geheel vervangen.