Frits Treffers Penning 2021 voor Heereweg 357

Tijdens de digitale jaarvergadering van de Vereniging Oud Lisse werd de Frits Treffers Penning 2021 uitgereikt. Deze jaarlijkse penning, voorheen de Erepenning genoemd, is voor een gebouw, dat goed en grondig gerestaureerd is. Dit jaar is de Frits Trefferscommissie van de VOL uitgekomen op de woning Heereweg 357, net ten zuiden van de Staalsloot.

 

De bewoners, Ard Otte en Dagna Hoogkamer, waren verguld met de penning en de bijbehorende oorkonde. De penning is gemaakt door Frans en Truus van der Veld.

Ard: “Wij wonen hier vanaf 2010 en hebben het huis alleen maar in deze staat gelaten,. De eer komt toe aan de vorige bewoners, Marco en Ilona Gort, die de woning in 1999 kochten en grondig gerestaureerd hebben”.

 

Woning met een inpandige stellingschuur

De oorspronkelijke woning met inpandige stellingschuur om bloembollen te drogen werd gebouwd in 1881 voor Henk van Ruiten. Hij was bollenkweker en veehouder. In 1922 werd hij opgevolgd door zijn zoon Matheus. Deze werd in 1957 weer opgevolgd door zijn zoon Arie, die geen kinderen had. Daarna kochten Marco en Ilona het huis om het te restaureren.

 

Restauratie in 1999

Bij de restauratie is de bollenschuur bij de woning getrokken. Het pand is vakkundig opgeknapt met de nodige aandacht voor de historische elementen, zoals de opkamer met een bedstee en de kelder met de oude vloertegels. Ook in oude stijl gebleven zijn de trap met een bovenbuik en opgeklampte deuren met houten krukken. Een opgeklampte deur heeft een betimmering die verstevigd is door er dwars, staand of schuin klampen of houten latten op te bevestigen. De balken van de verdiepingsvloer zijn in het zicht gelaten.

 

De buitenkant werd ook met historisch besef opgeknapt. Zo werden bij de restauratie originele stenen gebruikt om kapotte of verdwenen stenen te vervangen.

Het woonhuis met een brede voorgevel bestaat uit één woonlaag met daarboven een zolderverdieping. Aan de linker voorkant zijn 4 ramen met ieder een houten 4-ruits schuifvenster met een bovenlicht. Aan de rechterkant is een 6-ruits raam tot de grond gemaakt in dezelfde stijl. Hier was  vroeger de bollenschuur. Waar nu het raam is, zat vroeger een ventilatiedeur om de bollen te drogen. In de rechter gevel waren ook 2 van zulke ventilatiedeuren. Een daarvan is nu nog de deur en de andere is nu een 6-ruits raam tot op de grond.

 

Het huis heeft een zogenaamd zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat en met 2 dakkapellen aan de voorkant en 4 aan de achterkant. Deze dakkapellen hebben een 6-ruits venster in dezelfde stijl als de benedenramen. Wat verder opvalt zijn de vensters in de beide zijgevels van de zolderverdieping. Deze zijn vanaf de verdiepingsvloer opgetrokken. Hier waren vroeger de houten deuren om bollen of hooi naar de zolder te brengen.