Inhoud Nieuwsblad 23 nummer 2  2024

Voet, J. van der Bestuurszaken In onze vereniging doen we onderzoek en verzamelen we allerlei gegevens. Dat materiaal is de basis van verhalen over de geschiedenis van Lisse. Je ziet het bijvoorbeeld terug in ons Nieuwsblad, in boeken en lezingen.
Redactie Bij de voorplaat Waar De Gewoonste Zaak stond, graasden lang geleden de koeien van boer Jurriaan (Gregorius) Vreeburg. Straks staat hier het appartementencomplex met een naam die ons herinnert aan de bloembollenhandel: “De Commissionair”.
Nieuwsflits Open Monumentendag Noteer zaterdag 14 september aanstaande: Open Monumentendag. De voorbereiding is al enkele maanden in volle gang.Het thema is dit jaar: routes, netwerken en verbindingen.
Nieuwsflits Twee nieuwe straatnamen in Lisse Het bouwplan achter de Vuursteeglaan gaat twee straten bevatten: “Welgelegen” en  “Bosch en Veld”.
Nieuwsflits Zeer geslaagde Dag van het Kasteel 2024 bij Dever Op de voorhof liet re-enactment groep “De Graven van Holland” zien hoe je in de middeleeuwen een stoofpotje maakte onder een zgn. vuurluifel. Het thema van de landelijke DvhK was dan ook “Aan Tafel”.
Nieuwsflits GEVELSTEEN VAN DE POELEWAY: WIE WEET RAAD Voor de projectgroep 400 jaar Poelpolder zijn we op zoek naar de gevelsteen van de boerderij “De Poeleway”.
Nieuwsflits Samen Duin- en Bollenstreek Begin april verscheen het boek ‘Samen Duin- en Bollenstreek’, een uitgave van de Stichting Graaf Carel van Lynden en de Gemeente Lisse. Het 75-jarig bestaan van de bloemententoonstelling Keukenhof was de aanleiding.
Nieuwsflits Het landgoed van Dever wordt wat groter De gronden achter Dever worden toegevoegd aan Dever. De gronden met de te behouden wagenschuur krijgen de bestemming Agrarisch-Waardevolle graslanden.
Paul Stelder Een ziekenhuis en nieuw bloed in de huisartsengroep Er was echt eens een ziekenhuis in Lisse! Op de plek waar je nu vanaf de Heereweg de Nassaustraat in rijdt. Paul Stelder schrijft erover in zijn serie over de zorg in Lisse door de jaren. Dat stukje Lisse komt aardig aan bod in dit nummer.
Redactie DE LISSERPOELPOLDER 400 jaar: Geschiedenis en Verandering Dit boek beschrijft de boeiende geschiedenis van de Lisserpoelpolder, met nadruk op twee belangrijke kantelpunten: de droogmaking in 1624 en de woningbouw aan het eind van de
20e eeuw. Dit boek is nu te estellen bij de VOL.
Dirk Floorijp Oud Nieuws: HOEFSMEDEN IN LISSE De smid is al eeuwenlang een zeer gewaardeerd ambachtsman. Ook in Lisse hebben we er al heel wat gehad. Dirk Floorijp heeft daar flink wat onderzoek naar gedaan en geeft ons een inkijkje. Ook een kort stukje over de patroonheilige van de smeden.
Redactie Bij de hartpagina: Een luchtfoto uit 1974 van het sportpark Weer zo’n prachtige vogelvluchtopname. We vliegen nu over sportpark Ter Specke en we kijken richting Lisse. Ga er maar even voor zitten, want er is weer genoeg te zien. Even lekker herinneringen ophalen uit de tijd dat je zelf nog een balletje trapte.
Laura Bemelman BRAND BIJ NOTARIS VAN STOCKUM!!! Februari 1906 gaat de boel in de hens bij notaris J. B. van Stockum. Laura Bemelman schrijft over dit stukje Lisse, maar ook Liesbeth Brouwer gaat op pagina 30 nog eens in op Heereweg 107 in onze rubriek.
Ted Cobelens en Ed Olivier NIEUW LICHT OP LIQUIDATIES IN 1944: Een groep roovers die Lisse in de oorlog onveilig maakte (2) Met Ted Cobelens doet Ed Olivier nog een boekje open over de oorlogsjaren. Een stel rovers die de boel in onze buurt nogal onveilig maakte. Geheimzinnige toestanden bij het Leeghwater-gemaal aan De Kaag.
Louise Kerkvliet-van Kampen HET BRUINE CAFÉ (2): Van Bondsgebouw naar uitgaansgelegenheid Er is weer een bruin café minder in Lisse. Blijven er nog wel over? De Gewoonste Zaak is met de grond gelijk gemaakt. Hier wordt niet meer gefeest. Een ereplek op de cover en Louise Kerkvliet -van Kampen denkt even terug.
Ria Grimbergn PARELTJE: Ode aan het leven binnen de dijken van de Poelpolder,een pareltje van Klaas Hulsbos Ria Grimbergen heeft weer een alleraardigst boekje opgedoken met de titel “In de polder”. Het lag al in de doos van de weggevertjes. Net op tijd zag zij dat het over de Poelpolder ging. Het is geschreven door en met foto’s van Klaas Hulsbos.
Lisbeth Brouwer KIJK NOU EENS: Huize Maria of Kornoelje De bewoners van huize Maria of Kornoelje op Heereweg 107 worden weergegeven. Ook wordt het huis uit  907/08 beschreven.