Lezing: razzia in maart 1945

Op 16 april hield de heer Anne Louis Cammenga een lezing over de aanhouding en inhechtenisneming van onder andere Lisser Jillert Cammenga, zijn vader. In maart 1945 werden 40 Lissers opgepakt.

Nieuwsflits

NIEUWSBLAD Jaargang 12 nummer 3, juli 2013

Op 16 april hield de heer Anne Louis Cammenga een lezing in De Ver­gulde Zwaan met als titel “De aanhouding en inhechtenisneming van Lisser Jillert Cammenga tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lisse !” Bij de razzia in maart ’45, op de valreep van de Duitse capitulatie dus, werden 40 Lissers opgepakt. De vader van Anne Louis Cammenga, Jillert, had pech. Hij had beslist een goede schuilplaats. Maar hij kreeg hoge nood en zal gedacht hebben nog wel even thuis naar het toilet te kunnen gaan. Helaas was net op dat moment zijn ouderlijk huis aan de beurt om onderzocht te worden en was er geen ontsnappen meer mogelijk. Arie van Steensel kon wel ontsnappen. Hij kreeg vrouwenkleding toege­speeld en door zich snel om te kleden, compleet met dameskousen, wist hij te ontkomen. De rest van de opgepakte jongens en mannen werden naar de Ripperdakazerne in Haarlem vervoerd. Jillert Cammenga kwam daarna in kamp Bocholt terecht. Een periode die hem voor zijn leven tekende.

Hij kon niet echt over zijn kampervaringen spreken. Anne Louis Cammenga heeft een vrij compleet beeld kunnen schetsen van wat zijn vader in die periode is overkomen. Uit zijn verhaal blijkt dat veel van de getuigen zich nog in detail allerlei zaken weten te herinneren uit die zwarte periode. We weten niet hoe het de andere opgepakte jongens vergaan is. Misschien heeft u namen of verhalen over de razzia en de periode die daar op volgde. We horen graag hierover om een nog completer beeld te krijgen van deze laatste zware oorlogsmaanden. Dat kan per mail (info@oudlisse.nl). Er kan ook een afspraak gemaakt worden voor een gesprek hierover.

Toen er dan eindelijk vrede kwam was het tijd voor feesten. Ook het oorlogsdagboek van Hans van Ruiten (www.oudlisse.nl/historie/oorlogsdagboek.php) verhaalt over die laatste oorlogsmaanden en de feesten na de bevrijding. Er hebben heel wat bevrijdingsfeesten plaatsgevonden bij Garage Cammenga vertelt één van de getuigen hierover.

Het uitgebreide verhaal van de razzia, aangevuld met veel getuigeverklaringen, kunt u hier vinden.

Foto Ford-garage J. Cammenga & Compagnon op de Heereweg 148 in Lisse (Archief Gemeente Lisse)