Poelpolder 400 jaar

Nieuwsflits

Nieuwsblad 22 nummer 4  2023
Volgend jaar is het zover: we vieren het 400-jarig bestaan van de Poelpolder. In het jaar 1624, werd de Poel drooggelegd. De Lisserpoelpolder is een van de oudste droogmakerijen in Zuid-Holland en diende eeuwenlang voornamelijk als weidegebied. Tegenwoordig is het echter ook een belangrijk woongebied. Ter ere van dit bijzondere jubileum zal Vereniging Oud Lisse een boek publiceren over de rijke geschiedenis van de Poelpolder, en een historische wandelroute introduceren. Sinds 2021 werkt een projectgroep hard aan de realisatie van het boek en de wandeling, die medio 2024 beschikbaar moeten zijn. Dit project wordt financieel ondersteund door de ‘Stichting Accommodatie en Recreatie Lisse’ en Amvest.
Het boek over de Poelpolder zal het ontstaan van het landschap belichten, met aandacht voor het dorp en de gemeenschap rond 1624. We onderzoeken het besluitvormingsproces rond de drooglegging, wie daarbij betrokken waren, en de technische aspecten van de droogmaking en het drooghouden van de polder. Ook komt de sociale geschiedenis aan bod, met verhalen over de mensen die door de eeuwen heen in
de polder hebben gewoond en gewerkt, inclusief de huidige boeren. Tot slot behandelen we de woningbouw vanaf de jaren ’60 en sluiten af met een blik op de ‘Sporen in het Landschap’.