Op 16 maart 2021 werd door VOL een digitale lezing georganiseerd over de rechtspraak in de Duin- en Bollenstreek in de 17de en 18de eeuw en het Crimineel Dingboek 1698-1726. De lezing werd gegeven door Susan Suèr, projectleider educatie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het Crimineel dingboek beschrijft rechtszaken die variëren van landloperij tot moord in de periode 1698-1726 in Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Voorhout. De Stichting Noordwijkerhout Van Toen, Historische Kring Voorhout, Cultuur-Historische Vereniging ‘Oud Lisse’ en de Historische Vereniging Oud Leiden kochten het gezamenlijk bij een antiquair. Op 21 november 2019 droegen zij het boek over aan Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het Dingboek is door Erfgoed Leiden digitaal beschikbaar gemaakt.

Zie daarvoor de volgende link.

Door onze vrijwilliger Arie de Koning is samen met Hedwig van der Zon een transcriptie gemaakt van het Crimineel Dingboek. De transcriptie is een getrouwe weergave van een handgeschreven tekst. De transcriptie omvat het Crimineel Dingboek 1698 – 1726 deel I en II. Deel I heeft 27 folio’s en een naamregister zowel voor als na de inhoud. Deel II heeft 59 folio’s en een naamregister na de inhoud. Ook de transcriptie is digitaal beschikbaar.

Zie voor de transcriptie de volgende link.

Crimineel Dingboek 1698-1726