Zeer geslaagde Dag van het Kasteel 2024 bij Dever

Nieuwsflits

Nieuwsblad 23 nummer 2  2024

De “Dag van het Kasteel” is altijd wel een soort feestdag bij ‘t Huys Dever. Dat was het afgelopen 2e Pinksterdag ook weer. Het weer was precies goed tussen begin en het eind van deze dag, dat helpt altijd heel goed om er een geslaagde dag van te maken. Op de voorhof liet re-enactment groep “De Graven van Holland” zien hoe je in de middeleeuwen een stoofpotje maakte onder een zgn. vuurluifel. Het thema van de landelijke DvhK was dan ook “Aan Tafel”. Voor het eten werd dan ook goed gezorgd. In de ridderzaal stond een dame in middeleeuwse kledij uit te leggen over kruiden uit de omgeving. Tuinkruiden voor de smaak maar ook voor medisch gebruik. Beneden in de middeleeuwse oven die het al 650 jaar doet op takkenbossen werden de allerlekkerste broodjes gebakken, met gebruik van zuurdesemdeeg naar oud recept, verkregen van het bakkersbedrijf “BROOD VAN NU” uit Noordwijkerhout. Buiten stond de smid zijn vuurtje ook behoorlijk op te stoken, “je moet het ijzer smeden als het loeierheet is” en dat deed hij dan ook. Naast hem stond een dame die liet zien hoe men in de middeleeuwen tegels bakte. De vaste cateraar van Dever stond er met wat hedendaagse lekkere hapjes. Er was ook een fantastische verteller die jongelui vertelde hoe je vroeger met middeleeuwse wapens moest omgaan. De hele dag had Dever flink wat aanloop van zeer geïnteresseerde mensen. Komende “Open Monumentendag” op 14 september gaan we de middeleeuwse oven ook weer opstoken en dan doet onze vroegere dorpsbakker Koos den Butter weer zijn best om de lekkerste broodjes uit de oven van ‘t Huys Dever te toveren. Je moet er snel bij zijn hoor, ze gaan als zoete broodjes…