Inhoud Nieuwsblad Jaargang 18 nummer 2 juli 2019

 

   
Eric Prince Bestuurlijke Zaken Het bestuur stimuleert de vrijwilligers,
Redactie Bij de voorplaat Dit prachtige wandtapijt van Jacob Bouwhuys werd ontworpen voor kalkzandsteenfabriek van Herwaarden in 1954. Het is nu in het bezit van Museum De Zwarte Tulp. 
Nieuwsflitsen Excuus voor dit late VOLnieuwsblad Door omstandigheden is dit blad veel later uitgekomen dan gepland.
Nieuwsflitsen  Keukenhof sluit succesvol seizoen af Er kwamen 1,5 miljoen bezoekers. Dat is 10% meer als vorig jaar. Bij landgoed Keukenhof  zijn van 21 tot 25 augustus 2019 Dahliadagen.
Nieuwsflitsen HTL-Erfgoedcommissie De VOL heeft verzocht om informatieverstrekking vóór de vergaderingen van de HTL-Erfgoedcommissie. Deze krijgt de VOL nu niet. Dat is tegen de afspraken in met de gemeente Lisse.
Nieuwsflitsen De Zwarte Tulp hoopt te verhuizen. Het nieuwe museum moet komen in het oude pand van MicroFormat. De naam wordt veranderd in Holland Tulip Museum. Het is de bedoeling dat Panorama Tulip land er een plek krijgt.
Nieuwsflitsen De Gereformeerde Kerk gaat dicht. De Protestantse Gemeente Lisse heeft besloten de Klister af te stoten. De erfgoedcommissie wil onderzoeken of het pand monumentwaardig is. 
Nieuwsflitsen In memoriam Ton Schrama VOLvrijwillger Ton Schara (1943-2019) is overleden. In een memoriam wordt aangehaald dat hij altijd bereid was om te helpen, zoals bij het inrichten van exposities.
Grimbergen, R. en A. Heus Van ver gekomen: vanachter het ijzeren gordijn (2) Ditmar Müller van foto Engel vertelt zijn levensverhaal. Hij is in 1938 geboren in Hilbersdorf in Oost-Duitsland. Hij vluchtte op 18 jarige leeftijd naar het westen.
Brouwer, L. Landschapsverandering: van Wildernisse tot kleurenorgie In de 17e en 18e eeuw onstonden buitenplaasen, die beschreven zijn door Ds. Craandijk. Grootschalige bollenteelt ontstond aan het begin van de 19e eeuw. In 1904 werd de Kunstzansteenfabriek Arnoud opgericht. De duinen werden afgegraven ten behoeve van de uitbreidende bollenteelt. Daar werden stenen van gemaakt. Later heette het bedrijf Van Herwaarden.
Redactie Bij de hartpagina  Een aquarel van Arnoldus Johannes Eymel uit 1870 met zicht op Lisse vanaf Veenenburg. Het is allemaal nog duingebied.
Koning, A. de Oud Nieuws: vergiftenisdrama in Lisse Voor de rechtbank in Haarlem verschenen Hendrica van der M. en Casparus van de L. Zij worden beschuldigd van het vergiftigen van J.L. van den B., voormalig echtgenoot van Van der M. Via een kop chocolademelk met arsenicum was hij vergiftigd. Beide daders werden veroordeeld.
Floorijp, D. Oud Nieuws: Biersteker betrapt in de Engel In 1689 werd de biersteker Willem Klaverweijde betrapt op het ontduiken van belasting (impost) op boter. De deurwaarders werden ingeschakeld, maar de boter was ondertussen verdwenen. Daardoor kon de boter niet in beslag worden genomen.
Veld, A.in ’t H. de Graaff en Zonen: opkomst en ondergang In 1978 werd het bollenbedrijf van H. de Graaff en zonen gesloopt voor woningbouw. Het was allemaal begonnen in 1742. Claas symonsz. de Graaff kocht de grond en begon in een bollenteeltbedrijf. De geschiedenis wordt beschreven.
Phipps, C. Don’t forget to remerber them. Waarom? Hierom! Op 7 september wordt herdacht dat een bommewerper 75 jaar geleden neerstortte bij de Engel. Er is een herdenking in de Engelbewaarderskerk en bij het herdenkingsmonument, dat in 2012 onthuld is. Carole Ann Phipps, dochter van een van de bemanningsleden, bedankt de inwoners van Lisse. Speciaal Erwin de Mooij.
Grimbergen, R.  Pareltjes uit de VOL Bibliotheek In de bibliotheek bevindt zich een geprinte versie van het dorp Lisse uit 1799 uit de serie “De Nederlandse stad- en dorpsbeschrijving”. Rs. Bakker schreef deel 7 over Lisse. Nieuwsgierig naar de volledige tekst van de beschrijving? Jos van Bourgondiën, de beheerder van de bibliotheek, helpt u graag verder.
Floorijp, D. en A. Verstraete Verborgen verleden in Lisse: foto Engel Van Heereweg 209, Foto Engel, wordt de bewoningsgeschiedenis beschreven. De namen van alle bewoners en hun beroep vanaf 1585 zijn bekend. Maar dat geldt voor veel panden niet. Daarom zoekt de VOL mensen met interesse voor de dorpsgeschiedenis om samen dit verre verleden weleer te doen herleven. Voelt u hier iets voor?