Inhoud Nieuwsblad Jaargang 16 nummer 4 Herfst 2017

 

Bij de voorplaat Schilderij oude Agathakerk Gijsbert (geen Gerbrand, red.)  Slegtkamp schilderde de Agathakerk  van de voorkant in 1895. De kerkgangers komen net uit de kerk. Het is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig priesterschap van H. van Vlasselaar.
Nieuwsflitsen Openbare school verkocht De Lissese kunstenaars Wout Ruigrok en Iet Langeveld hebben de oude openbare lagere school aan de Heereweg gekocht. Ze gaan er iets moois van maken.
Nieuwsflitsen Onderzoek naar Sporen van Six in Lisse In overleg met burgemeester Spruit is een onderzoek gestart naar het wel en wee van de familie Six in Lisse.
Nieuwsflitsen 20 jaar CHG Duin- en Bollenstreek Het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek bestond 13 oktober 2017 20 jaar. Het is het overleg orgaan van alle cultuur historische verenigingen van de Bollenstreek zoals de VOL.
Nieuwsflitsen Ontwikkelingen met plan de Zon Sinds een bestemmingswijziging voor plan de Zon aan de Kanaalstraat is ingediend in 2015 is er veel gebeurd. Een chronologisch volgorde van een en ander wordt weergegeven.
Grimbergen, R. en A. Heus Van ver gekomen. Indië (1) Magda Guicherit woont in de van der Veldstraat. Magda is een telg uit een familie, die rond 1950 Indonesië ontvluchtte. De geschiedenis vóór die tijd wordt beschreven.
Floorijp, D. Een gokje wagen met Spaanse matten. Bij een weddenschap in 1616 was de inzet 3 Spaanse matten. Een Spaanse mat was een gangbaar zilverstuk van 8 realen. Het proces voor de Vierschaar, die 3 jaar duurde, wordt beschreven.
Koning, A de. Vlas in Lisse; een mooi koppel De verwerking van vlas tot linnen wordt beschreven. De teelt van vlas, het repelen, het vervoer, de verkoop in Lisse, het kapellen, het drogen in vlasovens, het braken en het spinnen wordt beschreven.
Redactie Webmaster Nico Valstar Een memoriam over zijn leven wordt weergegeven.
Boogerd, D. Vuurwerk in Lisse Er staat een collage van foto’s en verhalen uit het verleden.
Redactie Vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 1954/55. Dhr. A. Marseille schreef ons naar aanleiding van de  van 1954/55. Ook Arie in ‘t Veld beschrijft in zijn boek Kleine kroniek van Lisse ,1950 tot en met 1959, op pag. 56 en 58 deze gebeurtenissen
Heus, A. Johannis de Kooker Johannis De Kooker geboren in 1904 was rijwielhersteller. Zijn levensverhaal wordt vertelt. Hij richtte een solexclub op.