Inhoud Nieuwsblad Jaargang 17 nummer 1 Winter 2018

 

Bij de voorplaat Dever in wintertooi. Een kleurenfoto uit beeldbanklisse.nl Een mooie foto van ’t Huys te Lisse, de donjon D’Ever. Het slot is 40 jaar geleden gerenoveerd.
Nieuwsflitsen De vijftiende Zwarte Tulp Prijs voor de Vergulden Zwaan De Zwarte Tulp Prijs was voor ons verenigingsgebouw De Vergulde Zwaan vanwege het onderhoud en herbestemming.
Nieuwsflitsen Lezing over Sporen van Six in Lisse met een voorpublicatie Er wordt door de VOL onderzoek gedaan naar de familie Six in Lisse. Wat er tot nu toe gevonden is, is gepubliceerd in een voorpublicatie.
Nieuwsflitsen Openbare Lagere school een Monument? Omdat de oorspronkelijke plannen (Factorij) niet meer doorgaan en het gebouw behouden blijft hebben wij en de bond Heemschut het verzoek ingediend het gebouw als gemeentelijk monument aan te wijzen.
Nieuwsflitsen Verdieping Vergulde Zwaan in gebruik genomen Bijna het hele archief van de VOL is naar de aangepaste zolderverdieping verhuisd. Het ledental is het afgelopen jaar met bijna 50 leden toegenomen.
Nieuwsflitsen Themamiddag over Ernst Krelage Maarten Timmer heeft een lezing gehouden over Ernst H. Krelage. Kelage was een vooraanstaand persoon in de bblembollenbranche rond 1900.
Nieuwsflitsen Bert Kölker overleden Bert Kölker is overleden. Hij heeft veel voor de VOL gedaan. Hij schreef het boek over ‘Grenspalen in Lisse’ en  ‘Kroniek van de Lisser Timmerman en Molenmaker Cornelis van der Zaal’. Hij is 87 jaar geworden.
Nieuwsflitsen Even stilstaan bij Leo van der Zon De voorzitter van het Corso van de Bloembollenstreek is plotseling overleden. Het was een bevlogen man voor de gemeenschap van de Bollenstreek.
Grimbergen, R. en A. Heus Van ver gekomen. Indië deel 2 Magda Guicherit woont in de van der Veldstraat. Magda is een telg uit een familie, die rond 1950 Indonesië ontvluchtte. De geschiedenis vóór die tijd wordt beschreven.
Floorijp, D. Herberg “Den Engel”, maar dan in Lisse Noord Op een kaart uit 1685 staat bij de Lisserbeek een herberg met de naam Den Engel.
Koning, A. de Het Heilig Sacrament Op de tweede dondedag na Pinksteren was het Sacramentsdag. In 1532 werd in de kerk van Leeuwenhorst een nieuw Sacramentshuis, het Allerheilige genaamd, gerealiseerd. Het oude werd verkocht aan de kerk in Hillegom. Lisse kocht er ook een.
Redactie Bij de hartpagina: Mijnenveger “Lisse” In 1956 is een schip te water gelaten met de naam ‘Lisse’.
Veld, A. in ’t Sint Isidorus, De bloemistknechts-vereeniging In 1904 werd de onderafdeling Bloemistknechts St. Isidorus opgericht. Zij kwamen op voor de slechte omstandigheden van de bloemistknechten.
Veld, A. in ’t Persoon, 100 jaar vleeswarenfabriek. Persoon bestaat in 2018 100 jaar. Dit is een goede gelegenheid om de geschiedenis van het bedrijf voor het voetlicht te halen.
Wie weet raad Foto bollenveld met de Wilhelminastraat Op de foto staat huize Nooitgedacht aan de Wilhelminalaan. Een andere foto in het herfstnummer is genomen vanaf de Parklaan in Sassenheim. Het is een foto van een bollenveld langs de Industiekade.
Wie weet raad Foto van Leen Boogerd. Het is geen Boogaards. Flip van Hoven staat er op. Leen Boogerd woonde bij de Heul.
Wie weet raad Luchtfoto op de hoek Akervoordelaan/Oude Heereweg Op een luchtfoto bij de Engel staan 4 vreemde ronde objecten. Wie weet wat dit betekent.
Wie weet raad Foto van het front van de oude St. Agathakerk Dit schilderij is niet gemaakt door Gerbrand, maar door Gijsbert Slegtkamp. Op de inzet van de Agathakerk op De voorpagina van het vorige Nieuwsblad staan een koningsmantel en een kroon t.g.v. het vjftigjarig jubileum pastoor Van Vlasseveld.