Inhoud jaargang 18 nummer 3 oktober 2019

 

   
Eric Prince Bestuurlijke zaken Het project LISSE TIJD REIS 1830 van de VOL nadert zijn voltooiend. Het project gaat uit van de kadasterkaarten van 1812 en het bevolkingsregister van 1830, aangevuld met veel informatie. Binnenkort hoort u daar meer over.
Redactie Bij de voorplaat In het boek Rhynlands fraaiste gezichten  door A. Rademakers staan 100 afbeeldingen. De grote kerk is er daar één van.
Nieuwsflitsen Adviseurs van de VOL in de HLT erfgoedcommissie Op 10 oktober jl werden Eric Prince en Wim Bosch officieel aangestelde als vertegenwoordigers van de VOL in de HLT efrgoedcommissie. Daardoor krijgen zij nu alle relevante informatie.
Nieuwsflitsen Hernieuwde focus op dahliateelt Dit jaar is het telen van dahlia’s weer sterk gepromoot door een dahliaexpositie bij CNB, een dahliatuin, mozaïeken, een corsowagen en een dahlia’s rondom kasteel Keukenhof.
Nieuwsflitsen Open Monumentendag Dit jaar was open monumentendag weer een succes. Er werden 3857 bezoekers uit 45 verschillende plaatsen gesteld.
Nieuwsflitsen Herdenking bij het B-17 monument Op 26 september was het 75 jaar geleden dat een bommenwerper bij de Engel neerstortte. Dit feit werd op 7 september met vele sprekers in de HH Engelbewaarderskerk herdacht.
Brouwer, L. Van ver gekomen: bloemen en de liefdesmarkt Jose Alvares werd in 1963 in west Spanje in de regio Extremadura geboren. Hij wordt verliefd op Carolien Kortekaas en komt in 1989 naar Nederland. Sinds die tijd staat hij op de markt in Lisse om maandag bloemen te verkopen.
Redactie Burgemeester van Bönninghausen 100 jaar geleden gestorven In het Leidsch jaarboekje staat een memoriam. Dit wordt in zijn geheel weergegeven.
Redactie Bij de hartpagina Een foto van landgoed Wildlust uit 1927 net voor de sloop.
Floorijp, D. Postkoets over de kop De componist George Friedrich Händel reed in 1750 door Lisse op weg van Den Haag naar Haarlem. Tussen Lisse en Hillegom moet de koets gekanteld zijn. Hij had behoorlijk gekneusde vingers en kon in Haarlem niet op het orgel spelen.
Grimbergen, R. Pareltjes van de bovenste plank. In de bibliotheek van de VOL bevindt zich een facsimile uit 1967 van Rhynlands fraaiste gezichten van Abraham Rademaker.
Brouwer, L. Veredeling van bollen en bellen Herman de Graaff, een nazaat van Herman de Graaff van de firma H. De Graaff en zonen vertelt over zijn familie en het bedrijf. Ook over zijn hobby, het veredelen van Fuchsia, vertelt hij graag.
Grimbergen, R. Misterieus meesterwerk in Lisse.  De schilder Johannes Simonisz van der Beeck allias Torrentius was bevriend met van der Laen van huis ter Specke. De wetenswaardigheden van deze schilder en zijn bijzondere schilderstechniek zonder perseeltrepen wordt besproken.