Inhoud Nieuwsblad Jaargang 19 nummer 3, 2020

Prince, E. Bestuurlijke zaken Ondanks corona konden een paar activiteiten doorgaan. Vanaf 1730 is bekend waar en welke de huizen in Lisse zich bevonden. Ook de eigenaren en wie er woonden zijn bekend geworden. Dit wordt op de duur digitaal ontsloten. Op een foto uit 1920 staan personen met mondkapjes vanwege de Spaanse griep.
Redactie Bij de voorplaat Bij de sloop van de MVO Lucia aan de Achterweg zijn drie glas-in-lood ramen bewaard. P Huijzer heeft ze gemaakt. Een van deze ramen staat op de voorpagina.
Nieuwsflitsen De ‘Kleine kroniek van Lisse’ deel 5 is uit Op 17 augustus 2020 werd de ‘Kleine kroniek van Lisse’, 1940 tm 1949, uitgereikt aan wethouden Van der Laan. Het boek is geschreven door Arie in ’t Veld.
Nieuwsflitsen Open monumentendag in Lisse Ondanks de coronabeperkingen is de Open Monumentendag in Lisse op 12 september 2020 geslaagd .Er waren 13 openbare monumenten geopend. Er zijn in totaal 2140 bezoekers geweest.
Nieuwsflitsen Van misdienaar tot kardinaal Kardinaal Ad Simonis is op 2 september 2020 overleden. Hij heeft zijn jeugd in Lisse op de Grachtweg doorgebracht.
Nieuwsflitsen Merovechpark geopend in Rijnsburg Op 11 september 2020 werd  in de wijk de Horn in Rijnsburg een uniek park geopend dat verwijst naar het daaronder gelegen grafveld uit de periode 560-715. Menno Dijkstra, archeoloog bij de UvA en oud-Lisseraar heeft zich ingezet voor het behoud van dit unieke greafveld. Er mag daarboven niets worden gebouwd, vandaar dat een park is aangelegd.
Redactie Sporen van Six in Lisse De projectgroep ‘Sporen van Six’ van de VOL is klaar met het vele onderzoekwerk en het beschrijven van de Sixen in Lisse. Eerdaags wordt het boek uitgegeven. Het beslaat ca. 240 pagina’s met 130 afbeeldingen.
Redactie Nostalgie 1932 laatste ritje van de tram Bello Een prachtige foto van Bello tijdens zijn laatste rit in Lisse. Er staan veel mensen op de foto. Er is een uitgebreide brief bij over Bello en wie er allemaal op de foto uit 1932 staan.
Rijksen, J. Bollenlijn: De tram van Haarlem naar Leiden Een uitgebreide beschrijving van de stoomtram (1880-1932) en de electrische tram (1932- 1949) wordt weergegeven. Stichting Nieuw Blauwe Tram reconstrueerd de blauwe tram naast het trammuseum in Haarlem.
Redactie Bij de hartpagina Een luchtfoto uit 1945 geeft een overzicht van het centrum van Lisse.
Brouwer, L. We moeten ons maar schikken Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding vertelt de 95-jarige Mien Witsenburg. Zij heeft haar hele leven in Lisse gewoond. Haar jeugd en haar herinneringen aan de oorlog en daarna worden weerggegeven.
Kerkvliet, L. Oud Nieuws: Krijg toch allemaal de…. Epidemieën zijn een actueel onderwerp. We hebben er veel langs zien komen in de afgelopen eeuwen. Een aantal pandemieën, epidemieën en endemieën (streeekgebonden) passseert de de revue.
Floorijp, D. Oud Nieuws: Plantage ‘Moet en kommer’ in Suriname Ook Lisse heeft een slavernij verleden. Veel bewoners van buitenplaatsen hadden aandelen in de VOC of de WIC. Mevrouw Georgia Kurk  van huize Roosendaal was eigenares van de Surinaamse plantage “Moet en kommer’.
Grimbergen, R. Pareltjes vol vreugde en verdriet In de bibliotheek van de VOL worden 3 boeken besproken in verband met 75 jaar bevrijding .Het nieuwe boek van Arie in’t Veld ‘Kroniek van Lisse’ over de jaren 1940-1949, Het boek Herman van Amsterdam en Peter van der Voort’ Een bollendorp bezet ‘en ‘Wat toch een tijd’ van Ed Olivier.