INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 2 nummer 4, oktober 2003


Redactie Mysterie in het kaaspakhuisje Ligt er een lijk onder het kaaspakhuisje aan de Grachtweg?
Nieuwsflitsen Informatieavond over restauratie Hervormde Kerk Bijdrage wordt gevraagd om het tekort van de restauratie van de Grote Kerk aan het Vierkant te financieren. Dit komt door de unieke vondst van grafzerken onder de houten vloer uit 1858.
Nieuwsflitsen Lindeboom Heereweg 21 In een brief van Heerestaete Beheer wordt uitleg gegeven over het verplaatsen en kandelaberen van een monumentale linde bij de nieuwbouw van Heereweg 21.
Nieuwsflitsen Lezing geschiedenis van Lisse Frits Treffers houdt een lezing met dia’s over het vroegere Lisse
Nieuwsflitsen Boek “Geschiedenis van Holland” ‘De geschiedenis van Holland’ is in 4 banden van 1800 pagina’s uitgekomen. De schrijvers zijn T. de Nijs en E. Beukers.
Nieuwsflitsen Boek “De duin- en Bollenstreek in vogelvlucht Landschap, leven en werken omstreeks 1800” De Duin- en Bollenstreek in vogelvlucht’, uitgegeven door het Cultuur Historisch Genootschap, is verschenen. Het beschrijft het landschap, leven en werken omstreeks 1800.
Nieuwsflitsen Pius: Waar stond de lighal Bij de opening van de tentoonstelling ‘100 jaar Kruiswerk in Lisse’ stelde de organisatie de vraag, waar de lighal voor TBC patiënten stond. Wie heeft er een foto van huisdokter Blok?
Nieuwsflitsen Wie maakt de website De Vereniging wil graag een website bouwen. Wie meldt zich aan om dit te realiseren?
Nieuwsflitsen 5e Daudeij-kalender De 5e Daudeij-kalender is uit.
Pex, R. In memoriam A.M. Hulkenberg: Een geboren verteller Een memoriam is geschreven over het leven van de overleden A.M. Hulkenberg.
Veld, A. in ’t Zo begon de post in Lisse Rond 1840 is de postbezorging in Lisse begonnen. Daarvoor werden bezorging vanuit en naar Sassenheim gedaan. Toen kon men de brieven bezorgen bij Jacob van der Veert, de schoenmaker er plaatse. Deze zorgde er voor, dat  de brieven naar Sassenheim gingen voor verdere bezorging. De ontwikkeling van de postbezorging na 1840 wordt beschreven aan de hand van een artikel uit 1920 van  A. van der Meij in Ons Weekblad.
Pex, R.J. Kijkjes in en om Leiden (2): “De weg overschaduwd door zware bomen” Een  voettocht beschreven in 1898 door dominee D. Wüstenhoff uit Sassenheim gaat deze keer richting Veenenburg vanaf de Keukenhof. Daarna over de Loosterweg naar Hillegom. Vervolgens terug naar Lisse via de Heereweg. ‘De gehele weg  wordt overschaduwd door zware bomen, welker kruinen zich tot elkander neigen’.
Veld, A. in ’t Lisse Toen: Sigaar op het werk? Op het matje! Door afzanding van de binnenduinen zagen steeds meer landbouwers in Lisse brood in de bollenteelt. Met name langs de Heereweg verrees het ene na het andere bloembollenbedrijf met prachtige bollenvilla’s. De werknemers hadden niet veel rechten.
Pex, R.J. Ligt er nog een lijk in het kaaspakhuisje? Het kaaspakhuisje, Grachtweg 1A behoort tot de oudere huizen in Lisse. Bij restauratie in 1986 werd een lugubere vondst gedaan namelijk een grafkist met stoffelijke resten. De geschiedenis en de bewoning wordt beschreven.
Kölker, A. J. Een schandpaal op het Vierkant Ieder dorp moest een schandpaal hebben. Lisse werkte daar niet van harte aan mee .Na lange tijd moest het toch gebeuren
Post Groene Kruis Salvatori werd vroeger gebruikt door het Groene Kruis in de Wagenstraat volgens mevrouw J. Slottje.
Post Gele Naatje Gele Naatje was geen vrouw van lichte zeden. Ze was klein, breed en haar huidskleur was geel. Daar komt de bijnaam van het kunstwerk op de hoek Heereweg/Randweg vandaan.
Post Wie zijn deze meisjes? Op een foto in een vorig Nieuwsblad stond niet mevrouw Hadden, maar Hadders, dochter van dominee Hadders, predikant in de Hervormde Kerk van  1946 tot 1948. Er worden nog meer namen van meisjes van de foto genoemd.
Post Gele Naatje Gele Naatje woonde op de Stationsweg
Post Huize Roosendael Huize Roosendael stond niet tegenover kapper Thijssen, maar tegenover bakker Vermeer naast Heereweg 138.