INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 3 nummer 3, juli 2004

Nieuwsflitsen Voorzitter VOL in monumentencommissie Wim Bosch, voorzitter van de VOL, is benoemd tot lid van de monumentencommissie van de gemeente Lisse.
Nieuwsflitsen Heereweg 191 rijksmonument? De VOL heeft de rijksdienst voor de Monumentenzorg verzocht het pand van Heereweg 191 de status van Rijksmonument te geven. De procedure is gestart.
Nieuwsflitsen VOL tegen plannen Raadhuisplein De VOL heeft aan B&W van Lisse verzocht het Vierkant niet verder aan te tasten door de plannen voor hoogbouw van 5 verdiepingen tegenover de Grote Kerk niet toe te staan.
Nieuwsflitsen Centrumcommissie ingesteld De gemeente Lisse heeft een commissie ingesteld die zich gaat bezighouden met de centrumplannen.
Nieuwsflitsen De Bollenstreek is veel kwijt Niemand wil geld uitgeven voor de Bollenstreek. Volgens de Volkskrant komt er bijna niets van de grond op toeristisch  en ander gebied. De Bloembollenstreek is zijn charme, schoonheid, vitaliteit en toekomst kwijt volgens de Volkskrant.
Nieuwsflitsen Boek: ‘Wassergeest te Lisse’ Het boek “Wassergeest te Lisse” van Rob Pex is uitgekomen.. Het behandelt de complete geschiedenis van dit buiten.
Nieuwsflitsen Archeologie Nassaupark 1 Bij Nassaupark 1 is, voor de bouw van de aanbouw archeologisch onderzoek uitgevoerd. Twee zandlagen werden afgewisseld door twee  veenlagen. Er werd geen klei aangetroffen.
Nieuwsflitsen Begraafplaats Sint Agatha Links van het priestergraf ligt de oudste zerk. Het opschrift luidt: “Grafstede van de Heeren en Meesters”. Er liggen geen botten, maar oud katholieke hoofddeksels en liturgische gewaden begraven
Pex, R.J.  De corrupte rentmeester bouwde Wassergeest in 1659 Het boek “Wassergeest te Lisse” van Rob Pex is uit . Een beschrijving van diverse verhalen uit het boek worden weergeven.
Pex, R.J.  De zoon van de schoenmaker in 17e eeuw Jan van der Jagt, zoon van de schoenmaker bracht het tot schout en secretaris van Lisse. Hij leefde van 1705 tot 1762. Hij wordt klerk van schout van Dorp in Lisse. Later wordt hij schout in Voorhout en daarna in Lisse en Hillegom.
Veld, A. in ’t  Lisse Toen: de Duitse hangar De eerste Hobahohal was oorspronkelijk een Duitse hangaar. Deze is in 1922 gebouwd. Hij was 4200 m groot, waarvan 500 m sloot. Het front is ontworpen door Leen Tol. In  1924 was het kantoor, een veilingzaal en een afmijnklok klaar.
Elzinga, I.  Directiekamers steenfabriek naar  Zwarte Tulp Museum de Zwarte Tulp  heeft een nieuw gebouw ingericht om daarin de oude luxe directiekamers van de steenfabriek Arnout in onder te brengen. De geschiedenis van de steenfabriek wordt besproken. De oprichter werd na de oorlog veroordeeld voor collaboratie met de Duitsers.
Veld, A. in ’t  Geschiedenis van de steenfabriek De geschiedenis van de kalkzandsteenfabriek en het maken van bollenland wordt besproken.
Smakman, S.  Bollenstreek of Bollenstad? De provinciale  ‘Nota Ruimte’ laat zien, dat de Bollenstreek geen Bollenstad wordt, maar het is geen reden om achterover gaan zitten.