INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 3 nummer 4, oktober 2004

Nieuwsflitsen Laboratorium voor Bloembollenonderzoek De VOL heeft verzocht het hoofdgebouw van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek niet te slopen. Het verzoek is afgewezen.  Niets staat de sloop meer in de weg.
Nieuwsflitsen In de schaduw van de Molenwieken Er is een voorraad boeken ‘In de schaduw der Molenwieken’ , Lisser familieroman uit de patriottentijd’ door Joh. Dekker. Het kost 12,50 en verkrijgbaar bij de VOL.
Nieuwsflitsen Bomenverordening De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel een bomenverordening te maken.
Smakman, S. Wat kost behoud CNB? De gemeente heeft veel geld uitgegeven aan het land van Rottenveel, CNB grond en grond van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek.
Pex, R.J. Historie Koningshuis te boek Rob Pex maakt een boek over het Oude Koningshuis. Hij beschrijft de geschiedenis en de bewoners vanaf 1543. Vroeger heette het gebouw ‘Huys ter Nieuwburg’. Een samenvatting wordt gegeven.
Veld, A. in ’t Lisse Toen: Bollenbedrijf  H. de Graaff: Het buiten van de dominee In 1978 werden de gebouwen van H. de Graaff gesloopt. Hiermee kwam een einde aan een roemrijk bloembollenbedrijf. Het bedrijf bestond al in 1735. Daarvoor woonde dominee Bloementuin  er. Nu heet het plan de Graaff en staan er huizen en flats.
Veld, A. in ’t Jan Bader schrijft boek: “Jan Bader vertelt…” Jan Bader verkocht bollen in alle staten van Amerika. Over zijn werkzame leven in de bollen heeft hij een boek gemaakt. Het boek is goed leesbaar en voorzien van talloze illustraties.
Pex, R.J. De ‘willige’ bomen van Dever in 1566 Lisse had al in 1566 een bomenverordening. Dit werd geregeld in het register op de keuren en ordinantiën van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De situatie rond 1823 wordt besproken.
Smulders, H. Tragiek in de familie Van Hardenbroek van de steenfabriek De situatie van de steenfabriek ‘De Arnoud’ tijdens de oorlog wordt besproken. Er was een splijtzwam in de adellijke familie van Hardenbroek van Ammerstol. Er waren in de familie vóór en tegenstanders van de Duitsers.
Veld, A. in ’t Nicolaas Dames (1) Nicolaas Dames, hyacintenteler in Lisse was erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hyacinten in Lisse. Het is eigenlijk de geschiedenis van de bollenteelt in Lisse.