INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 4 nummer 4, oktober 2005

Nieuwsflitsen Religie in Lisses station Ter gelegenheid van Open Monumentendag is een tentoonstelling in het stationsgebouw gerealiseerd over kerken in Lisse.
Nieuwsflitsen Hofje van Six blijft op monumentenlijst Het verzoek van de diaconie van de Hervormde Kerk is door het college van B&W van Lisse afgewezen.
Nieuwsflitsen Bollenvelden naar de knoppen De Bollenvelden in de Bollenstreek lopen gevaar te verdwijnen door de steeds zwaardere eisen voor natuur en milieu. Dit stelt de stuurgroep Technology Asessment.
Nieuwsflitsen Nieuwe erepenning van Oud Lisse Elk jaar wordt een erepenning uitgereikt aan een Lisser die een pand in het dorp zorgvuldig heeft gerestaureerd. Er is een nieuwe erepenning gemaakt door Frans en Truus van der Veld.
Redactie Kalender van Carl Daudeij De zevende kalender van Carl Daudeij is uitgekomen.
Elzinga, I.  Erik Vergunst en het oude Lisse Erik Vergunst spaart ansichtkaarten van Lisse. Hij heeft er honderden. Hij gaat een boek maken.
Pex, R.J.  Burgemeester aangerand in 1846 (1) Uit de politierapporten van 1833 tot 1879 wordt in dit eerste deel verslag gedaan over een aanranding van burgemeester J.C van Rosse door een zekere van Doorn. Deze laatste werd kwaad toen de burgemeester geen secretariezaken op straat met hem wilde bespreken.
Veld, A. in ’t  Nicolaas Dames (5) Nicolaas Dames was een van de eerste die met kerstmis hyacintenbloemen in bloei had. Hij maakte veel reclame in het buitenland.
Veld, A. in ’t  Lisse Toen: De oude smederij Op de Heereweg ter hoogte van de Berkhoutlaan was sinds 1622 een smederij gevestigd. De bewoners worden besproken.
Pex, R.J.  Sluikbegraving op Grachtweg In een archeologisch rapport over Grachtweg 1A, het kaaspakhuisje van Langeveld, staat dat een beerpunt en een paar afvalkuilen werd gevonden. Er werd ook een houten kist met een skelet gevonden. Het skelet moet vóór 1818 begraven zijn.
Redactie Andries Schoemaker over Lisse Andries Schoemaker maakte niet alleen tekeningen, maar schreef ook veel.  Hij schrijft lyrisch over Lisse. Vanaf de eerste kapel tot zijn eigen tijd rond 1730.
Redactie Het laarzenpad Het laarzenpad van het Zuid-Hollands Landschap in Wassergeest wordt onderhouden door de Natuurvereniging voor de Bollenstreek (KNNV).
Smakman, S. Regionaal  Historisch Centrum Door Martijn Brabander wordt een Regionaal Historisch Centrum Holland Rijnland opgezet in opdracht van de provincie Zuid Holland.  Hij werkt bij het Regionaal Archief Leiden.
 De Post Tuinbouwschool gemeentelijk monument De voormalige Tuinbouwschool is een gemeentelijk monument. Het pand moet behouden blijven bij de verkoop van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek.