INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 8 nummer 1, januari 2009

Nieuwsflitsen Gemeentelijke monumenten Eind 2008 waren er 74 panden definitief aangewezen als gemeentelijk monument. Omdat er al 17 waren, komt het totaal op 91. Villa Wildlust en de Openbare Lagere School zijn niet aangewezen. Het landelijk Cuypersgenootschap is een beroepsprocedure gestart.
Nieuwsflitsen Beleidsvisie Keukenhof In de beleidsvisie van Keukenhof wordt ook het nieuwe parkeerterrein besproken. De VOL vindt het nieuwe parkeerterrein te groot. Het zand mag niet worden afgevoerd.
Nieuwsflitsen Bezwaren tegen sloopvergunning Heereweg 191 De gemeente heeft een sloopvergunning gegeven voor Heereweg 191. De VOL heeft ons bezwaar tegen de sloop ingetrokken. Wel wordt de gemeente geattendeerd op de verplichting tot archeologisch onderzoek.
Nieuwsflitsen Lezing Wim Lemmers over tulpen Op 20 januari gaf Wim Lemmers een lezing over de herkomst van onze tulp. Hij bezocht landen als Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan en Iran. Er zijn daar veel bijzondere bolgewassen.
Nieuwsflitsen Museumnieuws: “Van Wildernisse tot Bollenstreek” Tot 25 mei is er in museum de Zwarte Tulp een expositie met de titel ‘Van Wildernisse tot Bollenstreek’. Er is een boekje verschenen met die titel. Op 5 februari is er een lezing door Jan Beenakker met de titel ‘Het ontstaan en de geschiedenis van de Bollenstreek’. Op 15 februari is er een lezing  door Charles Cornelissen met de titel ‘Veen en turf in de Bollenstreek’.
Nieuwsflitsen Serie: “Ach lieve tijd” De eerste deeltjes van veertien boekjes van ‘Ach lieve tijd, 1000 jaar Duin- en Bollenstreek’ zijn in de winkel verkrijgbaar.
Treffers, F. Driehuizenpark De geschiedenis van het voormalig bollenbedrijf van Gebroeders Driehuizen wordt besproken. Omstreeks 1930 is de bollenschuur met kantoren aan de voorkant gebouwd. Architect was Leen Tol.
Brouwer, L. Lisser overzee Chris van Stijn, geboren op 2 juli 1935 is met familie over uit Nieuw Zeeland. Zij waren in 1956 naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Zij woonden op de plek waar nu de flats van de Van Speijkstraat staan. Het adres hier was Broekweg 1-3. zijn levensverhaal is opgetekend.
Pex, R.J. ‘Mishandelingen of baldadigheden’ op de straatweg in het jaar 1848 Burgemeester J.C. van Rosse (1801-1875) werd bij het buiten van den heer Temminck (Wildlust) aangevallen door dronken lui, die met een koets tegen bomen waren gereden. De voerman, Joh. Pet. Rotteveel, logementhouder van de Witte Zwaan wist de burgemeester uiteindelijk te ontzetten.
Bourgondiën, M. v. Dubbelhoven aan de Achterweg Het pand en zijn vroegere bewoners wordt beschreven.
Brouwer, L. Dynastie Lefeber Joseph Willem Lefeber, geboren in 1860, werkte bij Gebroeders Segers. Omstreeks 1885 begint hij een bloembollenkwekerij met Van Kampen. Later ging hij alleen verder. Zijn oudste zoon J.W.A. Lefeber begon een eigen kwekerij. Hij ging hyacinten en narcissen veredelen. De belevenissen van de zoons van J.W.A.  worden beschreven.