Inhoud Nieuwsblad 22 nummer 2 2023

Prince, E. Bestuurszaken Eric Prince vermeldt, dat hij in september vanwege zijn gezondheid moet aftreden. Hij gaat ook in op het feit dat dit Nieuwsblad bijna 2 maanden te laat is verschenen. De activiteiten van de VOL rondom 825 jaar Lisse worden besproken.
Redactie Bij de voorplaat Een foto van een zeilschip met turf voor de stomp van de molen van Beelen om de stoomturbine te kunnen laten draaien.
Nieuwsflits Arie in ’t Veld (1944-2023) Door de jaren heen was er geen nieuws uit Lisse dat aan Arie voorbij ging. Zijn column “Arie Bombarie” werd graag gelezen. “Wie schrijft die blijft”, gaat bij Arie in ’t Veld zeker op, want zijn boeken 6 zullen we nog heel lang blijven lezen.
Nieuwsflits Keukenhof had bijna 1,4 miljoen bezoekers Het lenteseizoen 2023 kwam dicht in de buurt van het recordseizoen in 2019 toen er 1,5 miljoen bezoekers naar het kleurrijke Keukenhof kwam.
Nieuwsflits Brandweer Lisse viert 200-jarig bestaan Dit jaar bestaat de brandweer in Lisse 200 jaar. Een jubileum om groots te vieren. Diverse activiteiten zijn de afgelopen weken al gevierd.
Nieuwsflits 825 jaar: Filmuitvoeringen door Simon van Dijk Lisse bestaat dit jaar 825 jaar en voor dit jubileum zijn door Simon van Dijk diverse films gemaakt over de historie van Lisse.
Nieuwsflits Berkhout en Eikenhorst 50 jaar In mei 1973 werd Berkhout officieel geopend. December 1972 verhuisden de bewoners van Huize Pius naar het nieuwe bejaardenhuis Berkhout. Ook Eikenhorst werd toen gebouwd.
Stelder, P. Medische zorg in Lisse in de tweede helft van de 19de eeuw Paul Stelder kan het niet laten om over zijn vakgebied te schrijven. Dit is het tweede artikel dat hij ons mee wil geven over de geschiedenis van de medische zorg in Lisse. Nu uit de tijd dat de huisartsen nog doctoren waren.
Floorijp, D. Met klare wijn het schip ingaan 1688 Dirk Floorijp heeft weer wat nieuws uit de oudheid opgedoken. Dat levert altijd wel wat leuke anekdotes op. Nu gaat het over een beurtschipper die de belasting probeerde te flessen en een bakker die zijn broodjes wat lichter maakte dan dat ze moesten zijn.
Redactie Bij de hartpagina Altijd leuk zo’n plaat waarin van alles is te ontdekken. Grote drukte op de Heereweg langs de bloembollenvelden. We vliegen over de Bollenstreek in 1950, het jaar van de eerste voorjaarsbloemen tentoonstelling in de Keukenhof
Holl, S. Cosimo de Medici de 3e Sake Holl doet verslag van een reis die Cosimo de 3e ondernam om alles over het welvarende Holland te weten te komen. Dan kun je natuurlijk niet voorbij gaan aan het rustige Lisse.
Grimbergen, R. Parels van boekbindkunst Ria Grimbergen vertelt graag over de inhoud van boeken. Dit keer gaat het ook om de omslag. Boekbinden is in vroeger jaren tot een ware kunst verheven. Deze boeken laten op dat gebied een geweldig stuk vakmanschap zien.
Brouwer, L. Een geheimzinnige kist Vorig jaar was de heer Johan van Stijn in De Vergulde Zwaan en vermeldde terloops dat hij nog een kist had met een mooi verhaal. Reden om eens een praatje te gaan maken.
Brouwer, L. De wilde flora van de Bollenstreek:  Kornoelje De Kornoelje is een veelzijdige struik of zo u wilt boom met bijzondere eigenschappen. Op medicinaal gebied, maar ook de hardheid van het hout heeft zo zijn voordelen voor werktuigen. Huize Kornoelje komt ook nog ter sprake.
Boogerd, D. Archeologiedag bij Dever Aan de hand van wat eerdere vondsten nabij de Tweede Poellaan aan de Rijnsloot werden proefsleuven gemaakt om te onderzoeken wat er in de ondergrond te vinden is aan oudheidsresten.