Inhoud Nieuwsblad 22 nummer 3  2023

 

Voet, J. van der Bestuurszaken Eric Prince is afgezwaaid als voorzitter. De algemene ledenvergadering van 19 september heeft hem benoemd tot erelid van de vereniging. Wat mij betreft was dat dubbel en dwars verdiend. Jan van der Voet is benoemd als zijn opvolger.
Redactie Bij de voorplaat Ziekzoeken kan iedereen, ziek vinden is nog wat anders. Op de foto van de voorpagina (collectie Gerrit Segers) doen Willem van Groen (li) en Roel Balkenende een rondje door een bollenveld om aangetaste bollen op te sporen en dan te verwijderen.
Nieuwsflits Lisse 825: bijeenkomst gedecoreerden Op 23 juni 2023 werden ca. 80 gedecoreerden uitgenodigd om naar het gemeentehuis te komen i.v.m. het 825 jaar bestaan van Lisse in 2023. De gedecoreerden waren lid van of ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Nieuwsflits Sandra Bechtholt directeur Keukenhof Het bestuur van Stichting Graaf Carel van Lynden benoemde per 1 oktober 2023 Sandra Bechtholt tot algemeen directeur van Keukenhof.
Nieuwsflits Lisse 825 jaar in dahlia’s verbeeld Een groep van 70 vrijwilligers heeft een megaklus verricht door het maken van een prachtig mozaïek op het Vierkant ter ere van het 825 jaar bestaan van Lisse. 25 augustus werd het onthuld door Jeffrey Wassenaar.
Nieuwsflits Open Monumentendag in de Bollenstreek In vrijwel alle dorpen in de Bollenstreek was er veel animo voor Open Monumentendag op zaterdag 9 september, dat als thema had ‘Levend Erfgoed’.
Nieuwsflits VOL begeleidt Minecraft challenge In het kader van 825 jaar Lisse is door een selecte groep kinderen tussen 8 en 12 jaar met behulp van het Minecraft-spel een aantal iconische gebouwen en een museum virtueel nagebouwd.
Nieuwsflits Oorkondes en nog eens oorkondes Tijdens de algemene ledenvergadering werd Eric Prince gehuldigd. De redactie van het Nieuwsblad werd vrijwilliger van het jaar.
Stelder, P. Huisartsen begin 1900: Derde huisarts is noodzakelijk, maar moet wel katholiek zijn Paul Stelder zet zijn verhalenreeks over de zorg in Lisse voort. Zo komen de namen van onze oude geneesheren weer eens boven drijven. Het waren vaak zeer markante mensen, die onder de notabelen van ons dorp werden gerekend.
Pex, R. Hoe rond 1700 ‘den duvel’ regeerde op Keukenhof Deel 1: De ‘wufte’ gouvernante, 1680 Rob Pex heeft een nogal pikant verhaal opgedoken over een gouvernante of was het meer een vreemde tante? Het was in ieder geval op het landgoed Keukenhof. Zo iets als: “als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel”. Oud nieuws met nog steeds nieuwswaarde
Boogerd, D De Leeuwen waar kwamen ze vandaan, waar zijn ze gebleven? Op de pagina 14 van dit Nieuwsblad en op een ansichtkaart van van het poortje van buitenhuis Roosendaal zijn 2 leeuwen te zien. Waar zijn deze gebleven? In de Grote Sparrenlaan in
Bennebroek?
Redactie De hartpagina: luchtfoto van de Heereweg richting het zuiden. De Heereweg, er komt geen eind aan, o ja dat schreven we net ook al. Zo lang dat we nu zelfs de pagina’s moeten kantelen. Weer eens wat anders om een plaat zo te bekijken. Er is in ieder geval genoeg te zien tot in de verre verte richting zuid.
Brouwer, L. De geheimzinnige kist (2) Nee, het is geen doos van Pandora of de kist van Hugo de Groot. Het afsluitmechaniek is een mooi stukje vakmanschap. Maar de kist van Johan van Stijn geeft niet al zijn geheimen prijs. In ieder 20 geval is de kist goed bewaard
Brouwer, L. 100 Jaar een keur van keuren Dit jaar bestaat de Bloembollenkeuringsdienst (de BKD) 100 jaar.
Een mijlpaal waar ook Oud Lisse graag aandacht aan besteedt.
Brouwer, L.

 

Bourgondiën, J.

De wilde flora de Bollenstreek

 

Frits Treffers penning 2023

Dit keer slaan we het Pareltje even over vanwege ruimtegebrek. Jammer! Maar de klaproos heeft ook wat te vertellen. De klaproos of zo u wilt papaver heeft nog heel wat aardige eigenschappen. Ook heeft ze symbolische waarde.

De penning werd dit jaar uitgereikt aan de familie Kleine, Kanaalstraat 160