INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 10 nummer 1, januari 2011

Nieuwsflitsen Sloop bollenschuur  op Grotenhof De gemeente Lisse gaat niet strafrechtelijk handhaven tegen de sloop van de monumentale bollenschuur op Grotenhof. Dit ondanks de eerder door de VOL aangevoerde argumenten.
Nieuwsflitsen Overdracht station aan Keukenhof Op 23 mei 2008 heeft de Stichting Kasteel Keukenhof het station gekocht. Per 1 januari 2011 heeft de VOL de onderhuur en de verplichting tot onderhoud over gedragen aan Keukenhof.
Nieuwsflitsen Uitspraak sloop Hofje van Six De rechter heeft bepaald dat het Hofje van Six niet meer monumentaal is, vanwege de nieuwbouw van sigarenmagazijn Juliaantje, Kanaalstraat 44.
Nieuwsflitsen Kleine Kroniek van Lisse in de zestiger jaren Arie in ’t Veld  heeft een boek over Lisse uitgebracht. Het heet de kleine kroniek van Lisse in de zestiger jaren.
Nieuwsflitsen Informatie over Lisser grenspalen Aad van Kampen heeft een artikel geschreven over de historie en plaats van de Halfscheidpaal, de grenspaal van Halfweg. Het staat in het meinummer 2010 van vakblad GEO-INFO. Het staat nu ook op ons digitaal archief.
Nieuwsflitsen Beroep sloop Heereweg 251 openbare lagere school Het college van B&W van Lisse heeft het verzoek van het Cuypersgenootschap om de Openbare Lagere School als gemeentelijk monument aan te wijzen, afgewezen. Het genootschap  is in beroep gegaan.
Veld, A. in ’t De posterijen in vroegere dagen In Ons Weekblad van september 1920 legt van der Meij uit hoe het vanaf 1840 toeging om de post te bezorgen in Lisse.
Pex, R.J. De Lissese spoorwegkwestie (5) In de reeks gemeenteraadsnotulen in de 19e eeuw gaat het nu over de spoorwegkwestie. Eigenaar van Veenenburg, de heer Leembruggen was in 1842 tegen het doortrekken van de spoorlijn richting Leiden. Hij ging akkoord, mits er een station bij het landgoed zou komen. Daar kwam dus een station, maar niet bij de Delftweg. Na veel discussies werd In 1896 het station Veenenburg gesloten en die bij de Delftweg geopend.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (4) Op 31 januari 1804 werd Bastiaan van der Tang grootvader van Dirk van der Tang. Hij kreeg in 1828 een zoon, Bastiaan geheten. Dirk kwam regelmatig met het gezag in aanraking.
Bourgondiën, M. v. Niets nieuws onder de zon: zondagsopenstelling In 1932 werd gediscuteerd over de vraag of de winkels op zondag opengesteld zouden moeten worden. De gemoederen in de gemeenteraad liepen hoog op. De openstelling op zondag ging niet door.
Bourgondiën, M. v. Lissese familie Stamboom Nederland In september 2010 heeft het Centraal Bureau voor de Genealogie de website www.stamboomnederland.nl gelanceerd. Gebruikers moeten zich eerst registreren. De werkgroep Genealogie voert momenteel Lissese families in.
Bourgondiën, M. v. Project scans Mormonen afgerond De website van de mormonen is toegankelijk gemaakt voor Lisse en Hillegom. Op de website van de VOL is via Activiteiten  en werkgroep Genealogie een artikel te vinden. Onderin staat een link naar de bestanden.
Bourgondiën, M. v. DTB’s van Zuid-Holland digitaal beschikbaar De kopieën van doop- trouw- en begraafboeken van Zuid-Holland zijn digitaal beschikbaar via www.nationaalarchief.nl/voorouders/dtb/. Daaronder bevinden zich ook de DTB’s van Lisse uit de periode 1620 tot 1811.
Lisser kwartiertje Lisses kwartiertje: Cornelis Adrianus van der Zwet Vier generaties van van der Zwet worden weergegeven. Het gaat over de voorouders van Cornelis Adrianus van der Zwet, geboren op 2 april 1891 en overleden op 18 mei 1977. Hij was bollenkweker.
Boekbespreking Boek familie Steenvoorde Een boek over het middeleeuwse huis Steenvoorde in Rijswijk is verschenen. De families Steenvoorde en Steenvoorden uit de Bollenstreek stammen af van de oorspronkelijke adellijke familie.
Wie weet raad Foto Schrama Gerard Schrama reageerde op een foto in het nieuwsblad van oktober. Hij noemt namen van personen op de foto. De foto is gemaakt toen zijn opa Schrama en zijn oma Brouwer 25-jaar getouwd waren in 1931.
Oproep B17 in 1944 neergestort Erwin de Mooij is op zoek naar informatie over een Amerikaanse B-17 bommenwerper, die in 1944 is neergestort nabij de Engel.
Oproep Info gevraagd over IJke Ages IJke Ages leefde van 1878 tot 1925. Hij was een periode bollenkweker in Lisse.
Oproep Zwarte Tulpprijs 2011 De Zwarte Tulpprijs 2011 is uitgereikt aan de familie van der Salm aan de Vuursteeglaan 9A. De bollenschuur uit 1928 werd na een grondige renovatie in gebruik genomen als woning.