INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 10 nummer 3, juli 2011

Nieuwsflitsen Film over de 2e wereldoorlog Er is een DVD gemaakt over de intocht van de Geallieerden in Lisse in 1945 en over het Bevrijdingsfeest in Lisse. Ook een DVD over de snuffelmarkt van de Gereformeerde Gemeente met een stand van de VOL. Verder 2 DVD’s  800 jaar Lisse met beelden van voor en na de oorlog, trams in Lisse en de kermis van 1959.
Nieuwsflitsen Uitspraak sloop openbare lagere school en Raadhuisplein De rechtbank heeft het verzoek van het Cuypersgenootschap tegen het niet aanwijzen als gemeentelijk monument  van de Openbare Lagere School op 1 mei 2011 afgewezen.
Nieuwsflitsen Oud wandelboekje door Lisse uit 1922 Arie Raaphorst heeft een wandelboekje gemaakt in 1922 langs fraaie panden en  langs de bollenvelden. De VOL heeft een kopie mogen maken van eigenaar Piet van Nieuwkoop.
Nieuwsflitsen Waardering grenspalenonderzoek Gerard de Waard heeft vele grenspalen in Noord-Holland en de Bollenstreek beschreven. Zij masterarchief is aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem gegeven.
Nieuwsflitsen Europees jaar van de vrijwilligers Op 20 april en 14 mei werden wandelingen door Lisse langs mooie panden  georganiseerd. Deze werden besloten met een bezoek aan museum de Zwarte Tulp.
Nieuwsflitsen Lezing over burgemeester in oorlogstijd Ed Olivier gaf een lezing over burgemeester Mr. F.J.C.M. van Rijckevorsel. Hij handelde als een echte burgemeester in oorlogstijd. Hij werkte een beetje mee en een beetje tegen.
Veld, A. in ’t Nog geen straat, maar wel een naam Een bouwvraag is ingediend voor het plan Mallegatsloot aan de westkant van de Engel. Een straatnaam is al bekend: W.L. Döllstraat. Hij was voor de oorlog tewerkgesteld bij de gemeente Lisse. Hij maakte in de oorlog oa valse persoonsbewijzen. Hij overleed in een concentratiekamp Rathenow.
Geest, A. van der Herdenkingsmonument ‘t Zwaantje In Delfzijl staat monument ’t Zwaantje’ ter herinnering aan de  verzetsgroep ’t Zwaantje’ uit de oorlog, die verraden is. Deze groep is vernoemd naar hotel de Witte Zwaan. Allard Oosterhuis uit Delftzijl werd als officier tijdens de mobilisatie gestationeerd in de Witte Zwaan.  In Delfzijl zette hij later de verzetsgroep op.
Veld, A. in ’t Hobaho 90 jaar De eerste veiling van de HOBAHO was in 1921 in de Witte Zwaan. Op de Kappellewei werd in 1922 een hal gebouwd. Dit was oorspronkelijk een hangaar uit Duitsland. In 1928 werd een hal bijgebouwd. De verdere geschiedenis wordt besproken.
Lisses kwartiertje Lisses kwartiertje: Johannes Roelof van der Voort Johannes van der Voort is geboren op 16 maart 1926 en overleden op 5 mei 1927.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (6) In 1796 werd de erfenis van Jacoba de Smet geveild. De familiegeschiedenis tot 1802 wordt besproken.
Brouwer. L. Een Dubbel 50-jarig Jubileum: Gagarin en Lefeber tulp Vijftig jaar geleden maakte Gagarin de eerste bemande ruimtevlucht. Ook in Nederland was dit groot nieuws. Dirk Willem Lefeber (1894-1979) noemde een van zijn zaailingen daarom Gagarin. Dit stond in een Russische krant.
Archiefjes Geen bankjes op het Vierkant in 1937 Op 1 december 1937 was de gemeenteraad tegen plaatsing van zitbanken op het Vierkant.