INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 11 nummer 2, april 2012

 

Nieuwsflitsen Erepenning voor tuinbouwschool De jaarlijkse erepenning voor een goed gerestaureerd of gerenoveerd gebouw is dit jaar voor de voormalige tuinbouwschool. Het is nu een bedrijfsverzamelgebouw. Er zijn prachtige details aan het gebouw bewaard gebleven
Nieuwsflitsen Digitale bibliotheek catalogi In een lezing over kaarten van de Bollenstreek vermeldde Paul van den Brink een groot aantal bibliotheekcatalogi die digitale kaarten hebben. Deze worden hier vermeld.
Nieuwsflitsen Beeldbanken In de lezing vermeldde Paul van den Brink ook een aantal beeldbanken met kaartmateriaal.
Nieuwsflitsen Naamgeving historische bruggen Op 6 maart 2012 werden 21 brugnamen officieel vastgesteld door de gemeente Lisse.
Nieuwsflitsen Vaandel St. Jozef  “De Hanze” Op 14 februari 2011 ontvingen wij een vaandel van de Lisser RK Middenstands Vereniging St. Jozef “De Hanze” uit Lisse van de Broedercongregatie “Onze Lieve Vrouw van zeven smarten” in Voorhout. Dit 100 jaar oude vaandel werd gerestaureerd  door Corrie Swinkels-Verwer. Zij presenteerde het vaandel tijdens een lezing over de geschiedenis van borduren en handwerken.
Nieuwsflitsen Kroniek van van der Zaal Cornelis van der Zaal, timmerman en molenmaker maakte een compleet overzicht van alle 22 molens, die hij had gebouwd of er werkzaamheden aan had verricht. Bert Kölker heeft een boek gemaakt van de getranscribeerde tekst. Het boek heet “Kroniek van de Lisser timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal (1762-1839)”. het boek is te koop bij de VOL.
Nieuwsflitsen Glas-in-lood raampjes In de zijmuur van het VVV-kantoor aan de Grachweg staan 2 glas-in-lood raampjes. Deze zijn door de VOL verwijderd en worden gerestaureerd.
Nieuwsflitsen Cultuur Historische Atlas Duin- en Bollenstreek In de nieuwe digitale Culturele Atlas Duin- en Bollenstreek worden zoveel mogelijk cultuur historische elementen beschreven. De atlas  is een initiatief van het CHG Duin- en Bollenstreek en Vereniging  Geestgrond
Hoed, A. den  Lissers en Hillegommers onder mekaar (1764) In Hillegom ontstond na een drankgelag een flinke ruzie tussen Lissers en Hillegommers. Dit kwam voor de grote Vierschaar. Personen, het verloop van de ruzie en de hoogte van de boetes wordt besproken.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (9) Art van Klaveren emigreerde in 1817 naar Suriname. In 1818 overleed hij daar. Geertje Slootweg, zijn moeder regelde de nalatenschap.
Bourgondiën, M. v. Schout versus dijkgraaf De lokale waterschapszaken werden afgehandeld door de schout, kroosheemraden en ambachtsbewaarders met ieder zijn eigen verantwoordelijkheden. Deze stonden onder toezicht van de dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Schout Adriaan van Gorcum kwam in de eerste helft in de problemen met de Dijkgraaf, omdat hij buiten zijn boekje was gegaan. In een bijlage worden de heren van Dever en van Lisse in de 17e  eeuw genoemd.
Nieuwsflitsen Oranje Comité spant zich in voor oorlogsmonument Op 26 september 1944 is een Amerikaanse B17 bommenwerper bij de Engel neergehaald. Op 15 september 2012 wordt een monument voor de Engelenkerk onthult. Er komt ook een herdenkingboek.
Lisses kwartiertje Lisses kwartiertje: Adrianus Johannes Wassenaar Adrianus Johannes Wassenaar is geboren op 16 september 1908 en overleden op 11 oktober 1986. hij was schuurbaas.
Wie weet raad Oproep razzia 7 maart 1945 Anne Cammenga verzoekt informatie over een razzia op 7 maart 1945 en over zijn vader Jillert Cammenga, die bij die razzia is opgepakt.
Wie weet raad Foto bloembollenkwekerij Segers Op een foto bij bloembollenkwekerij Segers zijn veel reactie gekomen. Veel namen zijn genoemd.