INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 13 nummer 2, april 2014

Nieuwsflitsen Archeologisch onderzoek Heereweg 191

 

 

Penning voor Wim Bosch

Het pand Heereweg 191 is helaas gesloopt. Ook de omliggende gebouwen zijn gesloopt. In het verslag van het archeologisch onderzoek wordt vermeld wat er is gevonden in de 12 proefsleuven. Helaas is er geen nader onderzoek gedaan vanwege het kostenaspect bij vertraging van de bouw.

Op de jaarvergadering, dit jaar gehouden op 18 februari, werd aan de scheidende voorzitter Wim Bosch een herinneringspenning uitgereikt.

 

Nieuwsflitsen Belgische vluchtelingen in Lisse (1914): een oproep Wie in Lisse kent nog verhalen van Belgische vluchtelingen in Lisse vanwege de 1e Wereldoorlog.
Nieuwsflitsen Boomplantdag en bomenboek Het eerste exemplaar van het boek Wandel- en Fietsroutes langs bomen in Lisse werd uitgereikt aan wethouder van Zelst. Ook werden 3 linden geplant op de hoek Lindenlaan en Kastanjelaan.
Baltes, C. Kind in de tweede wereldoorlog (2) Mevrouw Baltes vertelt over de mensen die haar ouders in de 2e wereldoorlog verborgen hielden in hun huis aan ’t Vierkant.
Pex, R.J. De winkels van Tissing en zijn voorgangers (1), 1860 -1905 Het huidige gebouw op de hoek van de Kanaalstraat en de van der Veldstraat is in 1938 gebouwd. Het huis daarvoor was in 1911 gebouwd. Daarvoor stond er ook al een gebouw van rond 1860. Dit is gebouwd door Karel Lindaart. Zijn wel en wee wordt besproken. Johannes Barnhoorn was de eerste bewoner. De overige eigenaren tot 1905 komen aan de orde.
Lisses kwartiertje Lisses kwartiertje: Johanna Maria Schrama Johanna Maria Schrama is geboren op 13 augustus 1913 in Lisse en overleden op 1 april 2007 in Sassenheim.
Bemelman, L. Schrama, grossier in levensmiddelen, Heereweg 191 Ooit was Heereweg 191 een aantrekkelijk huis. Nu is het erg vervallen. Het zou gebouwd zijn tussen 1622 en 1626. De bewoners worden besproken. Antonius Schrama is in 1876 naar Lisse gekomen. In 1919 koopt zijn zoon Cornelis de woning op Heereweg 191. Hij begint daar een grossierderij in levensmiddelen.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (16) De periode rond 1850 wordt besproken. Elisabeth van der Linden, dirk van der Tang en de familie Hasselbach komen aan de orde.
Brouwer, L. Roversbroek, vervolg familie Duivenvoorden De geschiedenis van de familie tijdens de 2e Wereldoorlog wordt besproken. Ook Piet van Rijssel komt aan de orde.
Wie weet raad Reacties op “Dumpen van Bloembollen” In de vorige Nieuwsbrief stond een foto over het dumpen van bloembollen. Het is echter geen dumpen van bloembollen, maar een verplichte inlevering van plantgoed om overproductie te voorkomen.