Inhoud Nieuwsblad Jaargang 15 nummer 1, januari 2016

 

Nieuwsflitsen Jubileumjaar VOL De VOL viert zijn 25 jarig bestaan met een feest voor de vrijwilligers en een jaarkalender. Diverse activiteiten van de afgelopen jaren worden beschreven.
Nieuwsflitsen Bruggenboek Van de Meerlanden is subsidie ontvangen voor realistie van een bruggenboek
Nieuwsflitsen Keukenhof en het rozenhek Het vervallen Rozenhek van Keukenhof is verdwenen. De VOL heeft gevraagd of dit rijksmonment gerestaureerd kan worden.
Bemelman, L. Een plankje op de Lisserdijk Op een plankje in de woning Lisserdijk 508 staat “Behangen door J.P. Bemelman”, 3 augustus 1882. Er staan ook namen van  timmerlieden op. De genealogie van alle personen wordt besproken.
Floorijp, D. Het predikantenbord In het portaal van de grote kerk hangt een bord met de namen van alle predikanten. De geschiedenis van de eerste predikant wordt beschreven.
Koning, A. de Gerrit van der Meij, een ongekend talent uit Lisse De blinde Gerrit van der Meij was wis- en natuurkundige. Op 36 jarig leeftijd werd hij ook nog doof. Hij construeerde daarna de eclectische braillemachine.
Lisser kwartiertje Lisser kwartiertje van Gerrit van der Meij Gerrit van der Meij is in Lisse op 5 januari 1914 en overleden op 6 november 2002
Veld, F. van der Tulpen eten in de Tweede Wereldoorlog Heeft u een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, meldt het aan aan de VOL
Pex, R. J. Uit de politierapporten van Lisse (14): Zwerver Landman Zwerver Landman komt n 1847 weer in de politierapporten voor. Hij schold zijn buurman uit en beloofde hem te vermoorden. Hij meende dat de buurman spullen van hem had gestolen.
Redactie De kleine Kroniek van Lisse, de jaren vijftig Het boek Kleine Kroniek van Lisse in de jaren vijftig van Arie in ’t Veld is uit.
Boogerd, D. Ode aan de bode Het ontstaan van het ziekenfonds wordt beschreven. De eerste waren er rond 1847. Rond 1900 waren er 540 verschillende ziekenfondsen. In Lisse was Andries Cardol een bekende bode
Wie weet raad Wie zijn Hubert en Elly Peperkorn De VOL vraagt zich af wie de kleuters op de foto zijn. Op de achterkant staat Hubert en Elly Peperkorn, genomen 8 juni 1944.
Reacties Café het Haantje Dirk Floorijp geeft diverse aanvullingen op het artikel van Rob Pex.