Inhoud Nieuwsblad Jaargang 16 nummer 1 winter 2017

Redactie Anders dan anders Het Nieuwsblad is veranderd. Het is een full colour uitgave op A4 formaat geworden. Dit eerste nummer heet winternummer in plaats van januarinummer. Het is tevens een jubileumnummer geworden met terugblikken van oud-bestuursleden op de afgelopen 25 jaar.
Treffers, F. Bouwkundige activiteiten afgelopen 25 jaar De high liths van de afgelopen 25 jaar worden weergegeven.
Prince, E. Bestuurlijke zaken het Nieuwsblad is veranderd. Het is een full colour uitgave op A4 formaat geworden. Dit eerste nummer heet winternummer in plaats van januarinummer. Het is tevens een jubileumnummer geworden met terugblikken van oud-bestuursleden op de afgelopen 25 jaar.
Rouwhorst, T. Van barricade tot VOL Ton Rouwhorst was voorzitter van 1994 tot 2004. Een terugblik van die periode wordt gegeven.
Beijsens-Berg, H. Bestuurlijke zaken Helmi Beijsens is de nieuw secretaris. Zij vertelt een en ander over zichzelf.
Bosch, W. Groei naar VOLwaardig Historische Vereniging Wim Bosch is vanaf het begin tot 1999 bestuurslid. Van 2004 tot 2014 was Wim voorzitter. Hij blikt terug over deze periodes.
Segers, P. Bestuurlijke zaken Pier Segers is nieuw bestuurslid. Hij stelt zichzelf voor.
Koning, A. de Prangende vragen De impost was een belasting bij huwelijk en begrafenis. De hoogte van de impost geeft een indruk van de economische betekenis van de betrokkenen.
Maas Geesteranus, G. Sic Transit Gloria Mundi Guus Maas Geesteranus,oud bestuurslid, vermeldt alle wetenswaardigheden rondom de sloop van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek.
Redactie Uit de oude doos Op een foto uit ca 1930 staan de Noord en Zuid Hollandse Reddingsmaatschappij met aan aanhanger, waarop de reddingsboot staat.
Bemelman, L. Pastoor Hugo van der Vlugt in Noorwegen (2) De verdere familie wordt besproken, evenals zijn persoonlijke geschiedenis.
Redactie Reacties op het vorige Nieuwsblad Volgens Dirk Floorijp zijn er maar 3 plaatsen in Nederland met de straatnaam De kromme Elleboog. In het artikel stond, echter dat vele dorpen  en steden zo’n naam hebben.
Brouwer, L. Gregor Mendel en Grullemans Er was een directe verbinding tussen de firma Grullemans en Mendel. Grullemans handelde ook in erwten. Mendel bestelde bij de firma erwten vanuit een groot aantal landen.
Lisses kwartiertje Jan Jacobus Grullemans Het Lisser Kwartiertje gaat over Jan Jacobus Grullemans (1926-2006).
Nieuwsflitsen De geschiedenis van het bloemencorso Het bloemencorso rijdt voor de 70ste keer.Vrijwilligers worden gevraagd om de geschiedenis te archiveren.
Nieuwsflitsen Behoud schoolgebouw De VOL zet zich in voor behoud van de Openbare Lagere School.
Nieuwsflitsen Ontwikkeling in de Monumentencommissie De Monumentencommissie heet nu Erfgoedcommissie. Naast monumenten wordt nu aandacht geschonken aan cultuurhistorie en archeologie.
Nieuwsflitsen Rustoord wandversiering Rustoord heeft veel grote foto’s van de VOL opgehangen in diverse ruimtes.
Nieuwsflitsen Powerpointpresentatie in de bibliotheek In de bibliotheek is een presentatie gegeven over ‘Lisse in vogelvlucht’.
Nieuwsflitsen Ontwikkelingen plan De Zon Ons bezwaar tegen de plannen van Plan ‘De Zon’ zijn door de Raad van State afgewezen. Er zijn nu echter wettelijk andere voorwaarden. De omgevingsfactoren  zijn belangrijk geworden. Wordt vervolgd.
Nieuwsflitsen Boek familie Duineveld Het familieverhaal van Duineveld uit de Engel wordt beschreven door Harrie Duineveld uit Weesp.
Nieuwsflitsen Over de brug De subsidiegevers voor het boek over ‘Wandel- en fietsroutes  langs bruggen in Lisse’ worden in het zonnetje gezet.
Nieuwsflitsen Waardevolle bomenlijst In 2016  is een nieuwe lijst waardevolle bomen opgesteld door de gemeente. De VOL-werkgroep Groen, Landschap en Bomen heeft een bijdrage geleverd.
Boogerd, D. Poortje van Kleef Voor 1927 was er een poortje naar achteren aan de Heereweg tussen de Julianastraat en de Nieuwstraat. Het heette Poortje van Cleef. Waarom het zo heet  wordt uitgelegd. Was er een herberg?
Redactie Website story De bedoeling is om de website van de VOL te vernieuwen.
Redactie Even voorstellen Jos van Bourgondië Jos van Bourgondiën is lid van het bestuur van de VOL geworden. Hij stelt zich voor.
Redactie Even voorstellen Jasper de Jong Jasper de Jong is lid van het bestuur van de VOL geworden. Hij stelt zich voor. Hij wordt penningmeester.
Wie weet raad Foto van Leen Boogerd. Wie staan er op de foto?
Wie weet raad Heropening LBO-gebouw Op een foto uit 1930 staan veel mensen bij het nieuwe gebouw van het Laboratorium voor bloembollenonderzoek. Wie staan er op de foto?
Wie weet raad Corso 1955 Wie staan er op de foto van het kindercorso in 1955?