Inhoud Nieuwsblad Jaargang 21 nummer 3, 2022

Prince, E. Bestuurlijke zaken Eric Prince gaat in op het 150 jarig jubileum van de harddraverijvereniging en het feit dat de Veldhorststraat 100 jaar geleden werd gerealiseerd Ook het 75 jarig bestaan van het corso wordt genoemd.
Redactie Bij de voorplaat Een mooie foto van de Heemtuin, die dit jaar 50 jaar bestaat.
Nieuwsflitsen Heemtuin al 50 jaar een feest voor bloemetjes en beestjes De Heemtuin bestaat 50 jaar. Op het perceel werd in de oorlog een een skelet inclusief gewei van een  edelhert gevonden. Na een moeizame periodevan de Heemtuin werd in 1990 een nieuwe start gemaakt.
Nieuwsflitsen Jozefbeeld gered van de sloop Tijdens de sloop van de voormalige St. Josephschool is het oude Jozefbeeld dat aan de gevel hing, gered van de ondergang. Het kunstenaarsduo Iet Langeveld en Wout Ruigrok hebben het beeld een plek geven bij hun onderkomen aan de Heereweg.
Nieuwsflitsen Het plan voor “De Zon” goedgekeurd door gemeentebestuur De verbouwing van het gemeentelijk monument “De Zon” uit 1935 (voorheen Tissing) aan de Kanaalstraat 33, samen met twee panden aan de Van der Veldstraat 2 en 2a tot een gebouw met 11 appartementen en een commerciële ruimte (b.v. een winkel) op de begane grond is nu goedgekeurd door de gemeente Lisse na een positief advies van de HLT Erfgoedcommis
Nieuwsflitsen Schriftspiegel, handschriften uit vroegere eeuwen Uitgeverij Verloren in Hilversum heeft opnieuw het boek Schriftspiegel uitgebracht, in een herziene editie. Het boek bevat 134 teksten van de dertiende tot de achttiende eeuw, afgedrukt in kleur, met transcripties. Een van de auteurs is Peter Horsman, lid van de VOL.
Brouwer, L. Alle registers opengezet Grote veranderingen zijn op til voor de Grote Kerk. Naast kerkdiensten moeten er na de verbouwing allerlei culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Dit keer aandacht voor het orgel.
Rooijakker, T. Harddraverijvereniging Lisse en Omstreken De geschiedenis van 150 jaar HDV wordt beschreven.
Redactie Bij de hartpagina: tuincentrum Jaap Kooy Nu Intratuin geopend is, is het een mooie gelegenheid om terug te blikken op het begin van het tuincentrum Jaap Kooy, later Westergeest en Overvecht. Onder anderen met zijn kerstshows, waar veel toeristen op af kwamen.
Floorijp, D. OudNieuws: C.P. van der Codden, eerste herbergier van de Swaen Cornelis Pietersz van der Codden was eigenaar van de Swaen, de latere Witte Zwaan. Na zijn ovelijden laten zijn weduwe en zijn zoon het voornemen van verkopen en andere afspraken in 1612 officieel vastleggen. Deze afspraken worden behandeld.
Door Ragas, B. Veldhorststraat, je raakt er niet over uitgeplaat In verband met het feit, dat de Veldhorststraat 100 jaar geleden is gerealiseerd heeft Ben Ragas, bewoner, zijn herinneringen aan de Veldhorststraat opgeschreven.
Brouwer, L. De wilde flora van de Bollenstreek: de Wouw In de Heemtuin, is dit jaar een wouw gevonden op een afgegraven stuk grond. Dat komt overeen met de bschrijving van de voorkeur van de groeiplaats van deze plant: ‘De wouw voelt zich erg thuis op pas omgewerkte grond’. De wouw is vroeger veel geteelt vanwege gele verfstof, dat van deze plant werd gemaakt.
Grimbergen, R. PARELTJES van Bert Kölker In de bibliotheek van de VOL bevindt zich een deel van de boekerij van Bert Kölker. Daar vond onder anderen zijn belangrijke verzameling cartografische boeken onderdak.