INHOUD NIEUWSBLAD  9 nummer 1, januari 2010

Nieuwsflitsen In memoriam Hans Smulders Oud bestuurslid en erelid Hans Smulders is in november 2009 overleden. Als oud journalist zette hij zich speciaal in voor de publiciteit. Sinds 2001 wordt het Nieuwsblad uitgegeven. Hij was ook een periode secretaris van de Vereniging.
Nieuwsflitsen Biografie architect Paardekooper Een biografie van architect Paardekooper (1918-1991) is in april 2010 uitgegeven. Hij heeft in de traditie van de Delftse en Bossche School veel gebouwd in de Bollenstreek.
Nieuwsflitsen Aanwijzingen gemeentelijk monument van 17 panden De vereniging  heeft de monumentencommissie geadviseerd om een 17-tal panden te (her)waarderen als gemeentelijk monument.
Nieuwsflitsen Gaat plan Heerehof wel door? Het plan Heerehof ter plaatse van Heereweg 191 is aanzienlijk veranderd. Het vroegere gemeentelijk monument is nu erg verpauperd. Wordt vervolgd.
Nieuwsflitsen Dwaze driehoeksruil Keukenhof De plannen van de tentoonstelling Keukenhof voor een driehoeksruil voor een nieuw parkeerterrein vallen niet in goede aarde. Vele instellingen waaronder de VOL protesteren hiertegen.
Nieuwsflitsen Lezing Zandvliet Op 17 november hield de heer Kees van der Leer een lezing voor de VOL over de vroegere buitenplaats Santvliet in Lisse en de relatie met het Zandvlietcollege in Den Haag.
Schalk, H. Winkels in 2e Wereldoorlog, reacties en aanvullingen Het artikel van Henk Schalk in het Nieuwsblad van juli 2009 en de reacties daarop, heeft weer heel wat reacties opgeleverd.
Veld, A in ’t De afdeling Lisse van de KAVB. De afdeling Lisse van de Algemene Vereniging Bloembollencultuur werd in 1879 opgericht. De Lissese afdeling organiseerde onder andere tentoonstellingen. De tentoonstellingen werden gehouden in de Witte Zwaan. Deze afdeling bestaat nu 150 jaar. De wetenswaardigheden van de afgelopen 150 jaar worden besproken. In museum de Zwarte Tulp is een tentoonstelling hierover met de titel ‘Van windhandel tot wereldhandel’.
Bourgondiën, M. v. Verhuizing: Van Lisse naar Hillegom: A. Ruigrok van de Werve Bedelaars en armoedzaaiers worden uit de dorpen geweerd. Zo moest Adriaan Corsz. Ruigrok van der Werve verbannen worden naar Hillegom. Hij kwam oorspronkelijk uit Hillegom. De genealogie van de familie Ruigrok van der Werve wordt besproken.
Veld, A in ’t Houtkap landgoed Keukenhof niet zonder reden De afgelopen tijd is in het bos nabij ’t Lammetje Groen veel essenhakhout gesnoeid. Er was een grote achterstand in het beheer van deze geriefbossen. Het was erg verwilderd en het voldeed niet meer aan de bedoelingen. De cyclus is nu weer opnieuw opgepakt.
Wie weet raad Lisser Boys In een vorig nieuwsblad stond een foto van Lisser Boys. Diverse namen worden genoemd.
De Post Wildlust Er was een reactie op een artikel over Wildlust.
De Post Excelsior Er was een reactie op een artikel over het honderdjarig bestaan van zangvereniging Excelsior. Dit ging over de samenwerking met  blaasorkest Crescendo uit Sassenheim.