INHOUD NIEUWSBLAD 9 nummer 2, april 2010

 

Nieuwsflitsen Boek “Wandel- en fietsroutes langs monumenten” Het boek  ‘Wandel- en fietsroutes langs monumenten in Lisse’ is op 26 februari 2010 gepresenteerd. Het beschrijft alle 128 monumenten in Lisse en geeft ook waardevolle historische informatie over deze panden. Ook andere markante objecten worden beschreven.
Nieuwsflitsen Boek “Grenspalen in Lisse” Bert Kölker heeft een boek over grenspalen in Lisse geschreven. Alle 15 nog aanwezige grenspalen in Lisse zijn beschreven en gelardeerd met fraaie kleurenfoto’s, prenten en kaarten.
Nieuwsflitsen Restauratie grenspalen De aandacht, die aan de grenspalen is besteed, heeft geleid tot de restauratie van 2 grenspalen, die erg beschadigd waren.
Nieuwsflitsen Erepenning voor Heereweg 225 Het pand Heereweg 225 van gebroeders Augustinus is gerestaureerd door architectenbureau Marco Bruijnes. Het gemeentelijk monument werd in 2005 in vervallen staat aangekocht van Museum de Zwarte Tulp.
Nieuwsflitsen Monumentenlijst nu definitief Er zijn in februari 2010 definitief 125 panden aangewezen als monument in Lisse, waarvan 35 rijks- en 93 gemeentelijk monument.
Nieuwsflitsen Onrechtmatige sloop Achterweg Zuid 56 De monumentale bollenschuur van Grotenhof aan de Achterweg Zuid 56 is gesloopt. Onbegrijpelijk dat de eigenaar vergeten is een sloop c.g. monumentenvergunning hiervoor aan te vragen.
Nieuwsflitsen Project Heerehof gestopt Gezien de 3 binnengekomen bezwaarschriften tegen de nieuwe plannen voor het project Heerehof, Heereweg 191, heeft de gemeente besloten het project voorlopig stop te zetten.
Nieuwsflitsen Oproep Hofje van Six Cor Dol zoekt voor een boekje over het Hofje van Six allerlei informatie over het Hofje.
Pex, R.J. Brand op de boerderij van Keukenhof in 1705 Op 26 juli 1705 stond de hofboerderij van Landgoed Keukenhof in brand. De boerderij, de hooiberg en de pasgebouwde schuur brandden af. Alleen het karnhuis kon worden gered. Diverse mensen worden ondervraagd door de eigenaar Hendrik van Hoven. De oorzaak was waarschijnlijk een vuur vlak bij de hooiberg, aangelegd door Andries Spruijt.
Pex, R.J. De oude Rooms-katholieke begraafplaats aan de Achterweg In 1828 kwam er een begraafplaats tussen de schuilkerk en de Achterweg, nabij het Mallegat. In het reglement opgesteld door de gemeentebestuur staat dat er 80 graven moeten kunnen komen op een opgehoogd terrein, omgeven door een muur. Er mogen maximaal 4 kisten boven elkaar. Reeds in 1866 wordt de begraafplaats opgeheven, omdat de zoon van boer Wubbe zijn  grond weer terug wilde hebben.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (1) De Lissese geschiedenis van Van der Tang vangt eind 18e eeuw aan met Bastiaan van der Tang. Hij was oorspronkelijk boer in Hazerswoude, waar hij op 28 oktober 1742 werd gedoopt. In 1773 duikt hij op in Lisse. Hij was gelinieerd aan landgoed Meer en Hout. Hij was in 1790 regerend burgemeester van Lisse en bezat flink wat land. De geschiedenis van Lisse in die periode wordt beschreven.
Brouwer. L. Museum de Zwarte Tulp 25 jaar Op 31 augustus 1985 werd het Museum de Zwarte Tulp geopend. Alle wetenswaardigheden van de afgelopen 25 jaar worden beschreven.
Oproep Oproep Week van de Geschiedenis Het thema van de week van de geschiedenis is water. De VOL wil een tentoonstelling organiseren over water. Men vraagt hiervoor informatie en materiaal.