INHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 9 nummer 4, oktober 2010

Nieuwsflitsen Herplaatsing grenspalen Op initiatief van de VOL werden 2 19e eeuwse grenspalen gerestaureerd. Een tussen Voorhout en Lisse op Loosterweg Zuid en een tussen Hillegom en Lisse op Loosterweg Noord.
Nieuwsflitsen Bezwaar sloop Heereweg 251 Openbare Lagere School Op 8 juli 2010 werd een sloopvergunning voor de Openbare Lagere School, Heereweg 252. De VOL heeft bezwaar gemaakt.
Nieuwsflitsen Sloop bollenschuur Grotenhof De monumentale bollenschuur van Grotenhof aan de Achterweg Zuid 56 is gesloopt. De Vol vindt het triest, dat de illegale sloop niet wordt bestraft.
Nieuwsflitsen Hofboerderij Keukenhof onder het mes De restauratie van de hofboerderij van landgoed Keukenhof is begonnen.
Nieuwsflitsen Lezing Aad van der Geest over de herkomst van de naam Lis In 1182 is er een bruiloft van Margaretha, dochter van graaf Floris III. De naam lis wordt genoemd. Dit duidt mogelijk op een toernooifeest. In 1198 vinden we de vermelding ‘aput Lis’. Dit duidt op een plaatsnaam. Aanpassing in het dagelijks taalgebruik uit die tijd kan veroorzaakt hebben, dat het woord  ‘lis’ van bijvoeglijk naamwoord veranderde in een plaatsnaam.
Tang, A. van der Familiegeschiedenis (3) Na de dood van Jacoba Meerhout- de Smet in 1796 wordt de geschiedenis van de familie vervolgd tot 1809.
Pex, R.J. Uit de politierapporten van Lisse  uit 1848 (12) Janna van Dijk was dienstmeisje bij Jan van Riessen, tuinman van buitenplaats Wassergeest. Hij woonde recht tegenover de Deverlaan. Het dienstmeisje werd ten onrechte van diefstal beschuldigd. Toch werd zij ontslagen.
Bourgondiën, M. v. Afstammeling van een christenslaaf Arie den Hoed, vrijwilliger bij de VOL, blijkt af te stammen van een negentiende eeuwse christenslaaf uit Algerije. Deze slaaf heette Aie Riedijk.
Lisses kwartiertje Lisses kwartiertje: Petrus Albertus van Beek Dit is de eerste van een nieuwe serie, Lisser kwartiertje. Het betreft 4 generaties van één persoon. Het betreft deze keer Petrus Albertus van Beek, geboren op 25 januari 1920 en overleden op 7 juni 2000. loodgieter van beroep.
Veld A. in ’t De Poelpolder is ouder dan Lisse Volgens Hulkenberg werd het water van de Lisserpoel  al in 948 vermeld. Keizer Otto I, leenheer van Holland, geeft aan Bisdom Utrecht het recht toe te vissen in de Getrewat. Niet duidelijk is wat dit betekend. Later  heette dit Geestwater. De geschiedenis na de inpoldering wordt beschreven.
Brouwer, L. Als stenen zouden spreken: Anna van de Peet Op een gevelsteen in een muur bij de Engel staat 15 augustus 1906 en Anna van der Peet. Deze steen is teruggegeven aan de familie Lamboo bij de sloop van 10 huisjes aan de Heereweg, net voorbij de Catharijnelaan. Waar nu TOP- keukens staat.
Wie weet raad Willibrordschool In het januarinummer stond een foto van een klas. Ted Zandvliet meldde dat het de Willibrordschool uit ongeveer 1960.
Wie weet raad Plattegrond de Engel in 1850 Een duidelijke plattegrond van de Engel uit ongeveer 1850.