Jubileumuitgave 1991-2001

 

Redactie VOL; Al tien jaar op de barricade voor ons cultureel erfgoed Zodra er een fraai, monumentaal, beeldbepalend pand of natuurschoon bedreigd wordt, is VOL er bij om dit te voorkomen. Daarnaast zijn waardevolle panden en bomen in kaart gebracht en in boekvorm uitgegeven. Er zijn diverse werkgroepen.
Redactie Wethouder Prins; VOL doet nuttig en belangrijk werk Wethouder Prins; VOL doet nuttig en belangrijk werk. Op dit moment trekken de gemeente en de VOL samen op met respect voor ieders positie.
Treffers, F. Verontwaardiging over sloop van 3 prachtige villa’s De VOL is opgericht om de plannen voor de sloop van de villa’s aan de Heereweg Noord te voorkomen. Het is niet gelukt.
Redactie Erepenningen voor uitstekend onderhoud (1992-2001) Waardevolle panden kunnen een erepenning krijgen. De afgelopen 10 jaar waren dit de volgende personen en panden. In 1992 G.L.J. van der Hulst- Kanaalstraat 90. In 1993 M. Verdegaal – Heereweg 289. In 1994 R.C. Baak – Kanaalstraat 117. 1995 Kanaalstraat 22 en 22A. 1997 F. Schermer Voest – De Oude Pastorie Grachtweg 2. In 1998 St. Restauratie Agathakerk – Heereweg. In 1999 J.F.D. van Joolen, Maria’s Hof – Heereweg 317. In 2000 A.C.J. van Ruiten – Huis Ter Beek Heereweg 473. In 2001 J. Gort – Heerweg 357.
Redactie Boeiende wandeltocht In 1998 heeft VOL een boekje gemaakt ‘Een voettocht door het kleine dorp’. Het is een boeiende wandeling.
Hassefras, U. Niet alleen op de bres voor gebouwen, ook voor de natuur en landschap Bij de oprichting van de VOL ging het voornamelijk over oude gebouwen. Maar wat te denken van landschapselementen en resten van oude duinen en geestgronden. Udo beschrijft het landschap. In 1993 verscheen het boek ‘Bomen van Lisse’.
Redactie Pakje ansichtkaarten van mooi Lisse Van de fraaie pentekeningen van historische gebouwen door Henri M. van den Berg is een pakje ansichtkaarten gemaakt.
Redactie Expositie 800 jaar Lisse; de Witte Zwaan en bezoek van de tsaar Ter gelegenheid van Lisse 800 is een expositie georganiseerd. Buitenplaatsen, de Witte Zwaan en het bezoek van Tsaar Alexander l worden besproken.
Redactie “De kegelaars” van Jan Steen Een kopie van het schilderij De Kegelaars van Jan Steen ligt in het archief van Lisse. Men dacht dat het met de Witte Zwaan te maken had. De kerk lijkt totaal niet op de grote kerk.
Redactie Oud Lisse redde het station van de sloop Het door architect Margarant begint 1900 ontworpen station van Lisse werd in 1993 gehuurd door VOL om het van de ondergang te redden. Op 6 december 1994 werd restaurant De Verloren Koffer geopend.
Redactie Vrijwilligersprijs 2001 voor VOL De VOL heeft de vrijwilligersprijs 2001 van de gemeente Lisse ontvangen.
Zwetsloot, J. VOL; het bewaren van eigen historievolle identiteit Joop Zwetsloot van Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek stelt dat de VOL belangrijk is om waardevolle culturele en monumentale zaken te behouden.