NHOUD NIEUWSBLAD Jaargang 13 nummer 1, januari 2014

 

I
Nieuwsflitsen Wandel- en fietsroutes langs monumentale en bijzondere bomen in Lisse Een werkgroep van de VOL heeft een wandel- en fietsrouteboek gerealiseerd door Lisse. Alle monumentale bomen en vele anderen zijn opgenomen in het boek. Het is eenzelfde uitvoering als het wandelboek over de monumenten in Lisse.
Nieuwsflitsen Yad Vashem onderscheiding Johannes Baltus en mevrouw Baltes-van der Heijden postuum geëerd met de Yad Vashem onderscheiding. Yad Vashem is de officiële Israëlische staatsinstelling voor het herdenken van Joodse slachtoffers.
Baltes, C. Kind in de tweede wereldoorlog (1) Coby Baltus, dochter van Johannes Baltus vertelt over haar herinneringen aan de 2e Wereldoorlog. Zij vertelt onder andere over de onderduikers in hun huis aan ’t Vierkant.
Boogerd, D. Sjacheraar met mazzel Arie en Maria van der Leede hadden het arm. Toch kocht hij een lot van ‘De joodse Invalide’. Dit is een instelling opgericht in 1911 door rabbijn Meijer de Hond. Hij won uiteindelijk een huis en geld.
Brouwer, L. Roversbroek: Dirk Duivenvoorden trekt naar Lisse De veenderij in het begin van de 19e eeuw was zwaar werk. Een staking voor meer loon wordt beschreven. Dirk Duivenvoorden wordt in 1895 geboren in de Haarlemmermeer. Zijn jeugdbelevenissen worden beschreven. In de Rooversbroekpolder werden bollen geteeld.
Lisses kwartiertje Lisses kwartiertje: Johannes Cornelis Mijnders Johannes Cornelis Mijnders ia geboren op 28 november 1913 en overleden op 3 augustus 1989. Hij was kruidenier.
Bemelman, L. Familie Mijnders in Lisse In 1636 kwam Johann Meiners vanuit Wardenburg uit Oost-Friesland in Duitsland. Johannes (1872) begon van Mijnders Meubelen. Zijn zoon Johannes Cornelis (1913) begon voor zichzelf met de ‘Eerste Lissese Eiercentrale’. Later werd dit de Kijkgrijp, vervolgens de Cash & Carry. Later werd het bedrijf voortgezet aan de Grachtweg.
Boogerd, D. Schrijver van Dik Trom C.J. Kieviet was hier schoolmeester In 1877 kreeg Kievit een aanstelling bij de Openbare Lagere School in Lisse. Hij trouwde met Gezina Louisa Veldhujzen van Zanten. Zijn verhalen over Dik Trom zijn te herkennen in situaties in Lisse.
Boekbespreking Uitgave 7e jaarboek Kasteel Keukenhof Het thema is schilders en schrijvens. 17 Brieven uit Nederlands-Indië worden besproken, evenals 2 wapenschilden. Ook middeleeuwse handschriften en getijdenboeken komen aan de orde
Floorijp, D. Een stukje verleden tastbaar: weerbare mannen in 1585 In het gemeentearchief van Lisse is een unieke lijst met weerbare mannen  met leeftijden en wapenuitrusting. Van Ardyaen Cornelisz Costerman en zijn broer worden uitgebreid verslag gedaan.